fbpx

“Srbja je presušila”: Prevelike vrućine ostavljaju građane bez vode

“Srbja je presušila”: Prevelike vrućine ostavljaju građane bez vode
Zasavica / Foto: Nikola Johnny Mirković, Unsplash

Ekstremno visoke temperature dovele su do presušivanja izvora, reka i jezera širom Srbije, a stanovnici su ostali bez vode za piće. Organizacija sa Političku ekologiju Polekol upozorava da su ukupni gubici vode oko 35 odsto zahvaćene vode (242 miliona m³ – 7,6 m³/s.)

Stanovnici Srbije su ostali bez vode za najosnovnije potrebe, upozoravaju iz Organizacije za političku ekologiju – Polekol.

“U Republici se preko komunalnih vodovodnih sistema zahvata 687 miliona m³ godišnje. Ukupni gubici vode su oko 35% od zahvaćene vode (242 miliona m³ – 7,6 m³/s) što je približno zapremina Zlatarskog jezera”, navodi se u izveštaju Polekola.

“Najčešće se kao razlog restrikcija navodi neracionalna potrošnja vode od strane stanovništva, ali epidemijske razmere problema ukazuju da se pre radi o sistemskim propustima, a ne o neodgovornosti građana”, navodi se u izveštaju koji potpisuju Polekol i Pravo na vodu.

Jedan od ključnih uzroka jesu klimatske promene, ali tu su i nagomilano zagađenje u Srbiji, neracionalno korišćenje vodnih dobara u privredi i zastarela infrastruktura zbog koje imamo ogromne gubitke na vodovodnim sistemima (u nekim gradovima i opštinama i do 50 odsto). Sve ovo nije usud sa kojim treba da se mirimo već se problemi moraju prioritetno rešavati.”

Ilustracija: Polekol

Prošle godine problem sa vodosnabdevanjem i restrikcijama imale su 23 lokalne samouprave. Ovog leta situacija je još dramatičnija, upozoravaju.

Iz inicijative Pravo na vodu su pozvali građane da im jave ukoliko i u njihovom mestu problem sa vodosnabdevanjem kako bi prikupili podatke za 2024. godinu.

Regioni bez vode

SJENICA/PEŠTER – Trenutno je najdramatičnije u opštini Sjenica koja je zbog nestašice vode proglasila vanrednu situaciju. Meštani u pešterskim selima su bez pijaće vode duže od 48 sati, potoci, bunari i lokve sa kojih se stoka napaja su presušili. Stočni fond je ugrožen, a zabeleženi su i prvi sučajevi uginuća životinja. Meštani naglašavaju da nemaju vodu ni za ljudske potrebe. Ugroženo je preko dvadeset sela, a lokalna samouprava ima na raspolaganju samo jednu cisternu koja može da ponese devet kubika vode i može da obiđe samo dva do tri sela, pa se cisterna čeka i po 15 dana. Najugroženija su sela: Karajukića bunari, Bare, Vapa I sela u blizini Uvca.

MAJDANPEK I DEBELI LUG – Oko deset hiljada građana Majdanpeka i Debelog Luga ostalo je bez vode nakon što je javno preduzeće Vodovod privremeno obustavilo snabdevanje pijaćom vodom. Majdanpek snabdeva vodom iz Velikog Peka, na mestu Pustinjac, blizu rudnika “Ziđin”. Zbog velikog broja dana bez kiše, ovaj vodozahvat je ispod nivoa potrebnog za normalno funkcionisanje sistema i uređaja za vodosnabdevanje. Pored apela na stanovništvo da racionalno troši vodu, Vodovod je najavio i restrikcije tokom kojih će se vodosnabdevanje vodom za piće vršiti cisternama, prema rasporedu koji će biti objavljen. Lokalni aktivisti ukazuju na to da dok vode za vodosnabdevanje nedostaje, “ZiĐin” radi nesmetano iako koristi vodu u proizvodnim procesima.

GORNJI MILANOVAC/ČAČAK – Sredinom jula vodostaj reke Rzav bio je u velikom opadanju, što je dovelo do toga da mnoga naselja ostanu bez vode. Iz ove reke se napaja pet opština i gradova – Arilje, Požega, Čačak, Gornji Milanovac i Lučani koje su najavile mogućnost uvođenja restrikcija kako bi sačuvale svoje rezervoare od potpunog pražnjenja. U Čačku su već na snazi mere zabrane namenskog korišćenja vode. U Gornjem Milanovcu je proglašena vanredna situacija i na snazi su planska isključenja vode, a stanovnici se danima snabdevaju iz cisterni. Problem nedostatka vode i vodosnabdevanja u pojedinim delovima ove opštine postoji i eskalira svakog leta. Meštani sela Brusnica kod Gornjeg Milanovca kažu da su poslednjih 10 dana imali vodu samo dva puta po nekoliko sati. Snalaze se tako što kupuju flaširanu vodu, sipaju vodu u balone i buriće kada naiđe cisterna, greju vodu za kupanje…

VRNJAČKA BANJA – U selima u okolini Vrnjačke Banje, za 1.200 seoskih domaćinstava, počela su planska isključenja vode po grupama u trajanju od 6 časova dnevno. Najugroženija su sela Podunavci i Gračac. Zbog prekomerne upotrebe vode u 4 najveća sela kod Vrnjačke Banje zabranjuje se polivanje bašti, travnjaka i punjenje bazena. Voda se koristi isključivo za piće i u sanitarne svrhe, a JP Vrući izvor najavilo je pojačanu kontrolu komunalnih inspekcija, nenamenskog korišćenja vode za piće, uz pretnju kaznom od 75.000 RSD. Činjenica je da se Vrnjačka Banja naglo urbanizovala, izgradnjom velikog broja novih turističkih kapaciteta, bez plana za prateću infrastrukturu, kao što je proširenje kapaciteta vodovoda i sada tu cenu plaćaju svi.

TOPOLA – U Topoli su presušile skoro sve manje reke i potoci su, ali i vodosistem “Jarmenovačka reka” sa kog se veći deo opštine snabdeva vodom. Zbog toga oko 400 domaćinstava iz sedam sela već desetak dana ima problema sa vodosnabdevanjem. Najteže je u selu Žabare i Božurnja jer je došlo do potpunog presušivanja reke Jasenice, sav živi svet u reci je uginuo, a meštani ne pamte ovakvu sušu i ekološku katastrofu. Primorani su da se vodom snabdevaju sa jedne privatne bušotine i da čekaju u redu po nekoliko sati, a potom vodu čuvaju u kofama i lavorima. U dubinskim bušotinama rezervi ima još za oko 60 dana.

MLADENOVAC – Štab za vanredne situacije opštine Mladenovac apelovao je na građane da racionalno troše vodu jer dolazi do za sad kratkotrajnih nestašica vode usled dugotrajnih visokih temperatura. Za takve situacije obezbeđene su cisterne, a komunalna milicija i inspekcija pojačavaju kontrolu i kažnjavanje građana koji neracionalno troše vodu. Stanovnici Mladenovca decenijama čekaju završetak izgradnje magistralnog vodovoda Makiš, koji bi njima, kao i stanovnicima Grocke u velikoj meri rešio problem sa vodosnabdevanjem.

BEOGRAD/BARAJEVO – JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” se tokom ekstremnog toplotnog talasa suočava sa nizom problema. U celom distributivnom sistemu je povećana potrošnja vode zbog čega je sistem prenategnut, dolazi do pregrevanja elektroopreme i uređaja, a poseban problem predstavlja distribucija vode najudaljenijim potrošačima rubnih delova grada. Zbog pada napona i prestanka rada crpne stanice „Lipovica” prekinuto je vodosnabdevanje stanovnika opštine Barajevo. Pojedini delovi Barajeva nisu imali vodu sedam dana.

Beogradski vodovod je u saradnji sa Gradskom čistoćom poslao auto-cisterne sa pijaćom vodom za najnužnije potrebe na sve lokacije gde postoje problemi u vodosnabdevanju: pored Barajeva, to su i Guncati, Lisović, Beljina, Arnajevo, Rožanci, Srednji kraj i Veliki Borak i one će biti postavljene dok sistem ne bude stabilizovan. Zbog višegodišnjeg problema sa vodosnabdevanjem, Barajevo se sprema za proteste.

SMEDEREVSKA PALANKA – Tokom letnjih meseci, u Smederevskoj Palanci, čim temperatura krene da raste, počinju i noćna isključenja vode (od jedan do šest ujutru). Razlog su dotrajale cevi na vodovodnoj mreži staroj 60 godina. Voda u Palanački Vodovod dolazi iz fabrike vode u selu Trnovča i sa tri izvorišta na obodu grada: Rudine, Buline vode i Singer. Ipak, voda ne stiže i do korisnika, jer jači pritisak dovodi do pucanja starih azbestnih cevi. Javno komunalno preduzeće „Vodovod” u blokadi je već četiri godine, a zbog neredovnog snabdevanja vodom, građani i privreda ovom predužeću duguju više od 200 miliona dinara.

NIŠ – Iz JKP Naisus Niš apelovali su na građane da štede vodu jer je zbog tropskih vrućina distribucija vode povećema za preko 50 odsto u odnosu na redovno stanje. Potrošnja je posebno velika u večernjim satima, a da bi se održala stabilnost sistema, trenutno je najvažnije vratiti je u normalu.

LEBANE – U opštini Lebane najavljene su restrikcije vode u trajanju od 6 sati dnevno ukoliko se u narednim danima ne smanji nenamensko korišćenje pijaće vode. Iz vodovoda apeluju da zbog nesavesnog korišćenja vode za zalivanje travnjaka, bašti, betona, punjenje bazena i pranje automobila, nisu u stanju da podmire potrebe korisnika, posebno u višim delovima grada. Zbog dugog sušnog perioda oslabio je dotok vode iz reke Šumanke u vodopostojenje u Grgurovcu, pa se postrojenje u Ždeglovu trenutno koristi u punom kapacitetu.

UŽICE – U užičkom kraju, vodom za piće snabdevaju se sa akumulacije u Vrutcima. Vode još uvek ima u dovoljnoj količini, ali problem predstavlja distribucija, jer su cevovodi dimenzionisani za određen broj potrošača, ali trenutno se koristi četiri-pet puta veća količina i sistem ne može da dopremi tu količinu vode. Bez vode je ostalo i selo Ljubiš u Zlatiborskom okrugu

SELO DEBRC/VLADIMIROVCI – Stanovnicima sela Debrc u opštini Vladimirovci isključuju vodu svakog drugog dana na po 12 i više sati, a nakon što stigne, potrebno je dodatnih 3-4 sata da se voda normalizuje i izgubi boju, miris i ukus. U vodovodu navode uvek isti razlog, menjanje pumpe.

TAVANKUT / SUBOTICA – Na 15 kilometara od Subotice, meštani u naselju Tavankut, ostali su bez vode za piće. U ovom selu ne postoji vodovodna mreža, čija je izgradnja planirana za kraj godine. Dotle, građani se vodom snabdevaju iz svojih bunara, ali oni usled velikih vrućina i povećane potrošnje neretko presuše. Meštani kažu da vodu imaju samo oni koji imaju novca da buše dublje bunare ulažu u skuplje pumpe. Oni koji nemaju para, nemaju ni vode, i prinuđeni su da podižu kredite kako bi nabavili pumpu koja će im omogućuti barem vodu za piće.

NOVI SAD – Sa restrikcijama se bore i stanovnici Novog Sada. JKP “Vodovod i kanalizacija” iz ovog grada nekoliko prethodnih dana najavljuje radove na sanaciji havarija u pojedinim delovima Novog Sada, kao i u naseljima Kać, Veternik, Sremski Karlovci, i Rumenka. Naglašavaju da postoji mogućnost produženja i proširenja blokade vodovodne mreže.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap