fbpx

Srbija otvara klaster 4: Na redu je Zelena agenda

Srbija otvara klaster 4: Na redu je Zelena agenda
Foto: Guillaume Périgois, Unsplash

Sve zemlje članice EU su dale saglasnost da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji sa EU otvori klaster 4, u okviru kog se nalazi i Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene.

Klaster 4 se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost. U okviru ovog klastera nalaze se četiri pregovaračka poglavlja: transportna politika, energetika, transevropske mreže i životna sredina.

Saglasnost će biti zvanično potvrđena na sastanku ambasadora EU.

“Potvrda napretka”

Za ministarku zaštite životne sredine, Irenu Vujović, otvaranje klastera 4 predstavlja potvrdu napretka Srbije u ovoj oblasti.

Ona se susrela sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom kojem se zahvalila na podršci.

“Svesni smo da je pred nama veoma zahtevan period kako bismo uspešno i zatvorili Klaster 4, i potpuno smo posvećeni obavezama koje proizilaze iz Poglavlja 27. Ministarstvo koje vodim je i tokom ove godine mnogo uradilo kako bi se u zakone i strateška dokumenta transponovala evropska regulativa. Doneli smo šest zakona, a jedan od ključnih je Zakon o klimatskim promenama. Usvojene su i izmene Zakona o zaštiti prirode, a na osnovu tog krovnog akta, u ovoj godini smo proširili obim teritorije pod zaštitom. Intenzivno radimo i na brojnim podzakonskim aktima i strateškim dokumentima”, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje da će na sednici Vlade biti usvojeni i strateški dokumenti za dve izuzetno važne oblasti – Program zaštite vazduha sa akcionim planom za period do 2030. godine i Program upravljanja otpadom.

“Važno je istaći da je Srbija potpuno posvećena ispunjenju ciljeva Zelene agende, što smo pokazali kroz usvojen akcioni plan. Pored regulative, radili smo i na brojnim kapitalnim projektima. Potpisan je ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, a u pripremi je dokumentacija za projekte izgradnje postrojenja u Nišu i Čačku, koji će se realizovati uz podršku Evropske unije. Evropska unija je važan partner, i očekujem u budućnosti još bolji rezultat kada je reč o zelenim projektima” navela je ministarka.

Ambasador Žiofre je podsetio je da je Zelenu agendu za zapadni Balkan Srbija podržala u novembru 2020. godine i da je usko povezana sa Programom ekonomskih reformi Srbije i Ekonomskim i investicionim planom Komisije. Ambasador je istakao da je Zakon o klimatskim promenama usvojen ranije ove godine i da su preduzete dobre inicijative kada je reč o deponijama, kao i održavanje konstruktivnog dijaloga između Ministarstva i lokalnih samouprava.

*Ovaj tekst je dopunjen najnovijim informacijama


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap