fbpx

Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ upisan na listu Uneska

Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ upisan na listu Uneska
Foto: MZZS

Područje koje obuhvata koridor Mure, Drave i poplavno područje centralnog dela toka Dunava, upisano je na Svetsku listu rezervata biosfere Uneska, čime je Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u pet država, postao najveće priznato prirodno dobro na svetu pod međudržavnom zaštitom.

Ovo je jedna od najznačajnijih inicijativa u poslednjih 30 godina koja se odnosi na zaštitu prekograničnog područja navode iz Ministarstva zaštite životne sredine. Rezervat je primer očuvanog rečnog ekosistema punog različitih biljnih i životinjskih staništa i vrsta. Uz podršku Uneska, proglašenje Rezervata biosfere će dodatno naglasiti prednosti zaštićenih područja, kao globalno prepoznatih za razvoj turizma, očuvanje prirode i restauracije.

Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u pet država upisan na listu UneskaPodručje se prostire na 931.820 hektara. Države na čijoj je teritoriji već ulažu napore u njegovo očuvanje, a imaju i iskustva u zajedničkoj implementaciji velikih međunarodnih projekata u oblasti zaštite prirode koje sufinansira Evropska unija.

Međunarodni koordinacioni savet Uneskovog programa „Čovek i biosfera“, proglasio je ovo područje na 33. sednici koja se održava u Abudži, u Nigeriji, a na zajednički predlog Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u pet država upisan na listu UneskaNosilac procesa nominacije u Republici Srbiji je Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap