fbpx

Šta sve treba da znate pre nego što kupite e-automobil – Ekologika podcast

Šta sve treba da znate pre nego što kupite e-automobil – Ekologika podcast
Foto: Ekologika

Trenutno stanje e-mobility tržišta u Srbiji je zadovoljavajuće, ali može i bolje, kaže u trećoj epizodi Ekologika podcasta Jelena S. Benić, menadžerka za razvoj e-mobility servisa y Orion telekomu.

“Neophodna je sinergija između auto-industrije i vozača, kako bi oni dobijali veći podrstek da kupuju e-automobile”, kaže Benić.

“Do sada su električne automobile kupovali samo entuzijasti, a sada je malo bolja situacija, broj vozila raste”.

Ona kaže da se tržište e punjača deli na četiri segmenta.

“Punim se kod kuće, što znači da vozači treba da imaju punjače kod kuće. Punim se na poslu, što je jako dobra inicijativa od firme, i daje podstrek zaposlenima. Zatim – punim se na javnim mestima – hospitaliti servisima, tržnim centrima, pumpama… I četvrti segment je – punim se na koridorima. Ali prvo treba da se popune ova prva tri segmenta, i onda da se brine o četvrtom. Najekonomičnije za vozača je da ima kućni punjač, tako će najviše da uštedi”.

Međutim, dodaje da nemaju svi uslova za to te da je zato potrebno da se širi infrastrukturna mreža punjača, da bi oni koji se odlučuju da kupe e-vozilo znali gde mogu da se napune.

“Ako ja nemam mogućnost (kućnog punjenja), nemam garažu, nemam parking mesto, nemam u blizini neku lokaciju gde da se punim, zašto bih ja kupila auto ako ne znam gde ću da se napunim. Zato je bitno da se širi mreža – tržni centri, benziske stanice, hoteli…”

Govoreći o razvoju infrastrukture Benić kaže da se trude da šire infrastrukturu ne samo u urbanim sredinama, već im je cilj da pokriju čitavu Srbiju, ali i region.

“Vozač e-automobla mora da planira svoje putovanje. To je možda problem za one koji nemaju vremena, ali to je jedno uživanje. Vi samo isplanirate rute gde se nalaze punjači i kuda ćete da idete. Vi imate dosta hotela koji imaju punjače, koji nisu pametni, i onda ja kad krenem na put ne znam da tu postoji punjač. I zato je važano da punjač bude “pametan” i da bude na infrastrukturnoj mreži, da bih ja mogla da vidim da tamo postoji punjač i da ga rezerviše”, kaže Benić.

Benić je predstavnica Orion telekoma u Klasteru za e-mobilnost Privredne komore Srbije.

“PKS je medijator između nas koji pružamo usluge e-mobiliti serbisa i države. Održali smo drugi po redu klaster, i polako napredujemo”, kaže Benić, a kao jedan od problema navodi to što ne postoji regulativa naplate, koja se trenutno vrši po minutu.

Ona je pohvalila i JKP Puteve Srbije, koji su pokrenuli inicijativu i obezbedili besplatno punjenje na koridoru.

Ekologika podcast dostupan je i na:

Youtube — https://www.youtube.com/watch?v=CXyYCgd7JiU
Spotify — https://spoti.fi/3DMaihm
Apple podcasts — https://apple.co/3Uf42nT
RSS — https://rss.com/podcasts/ekologika/

Prethodne epizode možete pogledati i ovde.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap