fbpx

Pirot: “Kvalitet vode i vazduha nakon curenja amonijaka u graničnim okvirima”

Pirot: “Kvalitet vode i vazduha nakon curenja amonijaka u graničnim okvirima”
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je današnjoj sednici Kriznog štaba u Pirotu gde je nakon prevrtanja cisterne sa amonijakom 26. decembra na teritoriji ove opštine i dalje vanredna situacija.

Ona je istakla da je juče postavljena mobilna stanica za merenje kvaliteta vazduha na kojoj je instaliran i analizator koji pokazuje koncentraciju amonijaka, i da Ministarstvo zaštite životne sredine od početka prati stanje na terenu.

„Ono što je pre svega važno za građane Pirota i Bele Palanke je da je kvalitet vazduha, odnosno koncentracija amonijaka u okviru graničnih vrednosti. Takođe, analiza kvaliteta vode u Nišavi je pokazala da je na jednoj od dve lokacije sa kojih su uzorci uzeti voda nešto lošijeg kvaliteta. Kvalitet vode se prati i tokom dana uzeće se uzorci još 4 puta kako bi se uradile dodatne analize. Naši inspektori će uzorke zemljišta uzeti kada se uklone vagoni i kada lokacija bude bezbedna i pristupačna, a javnost ćemo redovno obaveštavati i o kvalitetu vode i vazduha kao i o svim dobijenim rezultatima i naravno, preporukama“, rekla je Vujović naglašavajući da blisko sarađuje i ima neprekidnu komunikaciju sa drugim ministrima i relevantnim institucijama jer Ministarstvo na osnovu rezultata daje preporuke Štabu za vanredne situacije.

Vujović je zahvalila gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću i svim članovima Kriznog štaba za pravovremenu reakciju i sprečavanje ekološke katastrofe izražavajući optimizam da će se situacija brzo normalizovati.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap