fbpx

Otpočeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog GW solarnih elektrana

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u sredu sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering”, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage 1 GW.

„Ovo je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi. Cilj nam je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a. Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW je važan projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora, a koji su važni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne”, rekla je ministarka.

Na javnom pozivu sprovedenom prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering”. Strateški partner dužan je da po sistemu „ključ u ruke” razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i Dušan Živković, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, predstavnici izabranog konzorcijuma i Ministarstva finansija.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap