fbpx

Održan protest “Za bezopasan vazduh”

Održan protest “Za bezopasan vazduh”
Foto: Ekologika

Protest “Za bezopesan vazduh” održan je u subotu u Beogradu. Skup koji je organizovalo neformalno udruženje “Eko straža” okupio je građane nezadovoljne velikim zagađenjem vazduha u Beogradu ali i širom Srbije.

Protesna šetnja krenula je sa platoa Trga Slavija do Trga Republike, a građani i eko-aktivisti su nosili taransparente: „Dišite pažljivo“, „Vazduh je opasan“, „Vinča gori, a baba se češlja“.

Na Trgu Republike okupljenima se obratio Bojan Smišić predstavnik “Eko straže” navodeći da je ovo borba za zdravlje Srbije i da protest pokazuje da “nismo emortivno otupeli”.

Draga Đorđević sa Instituta za hemiju je u obraćanju istkal da je današnji sku “nastavak kampanje za zdravu životnu sredinu.

“Tražmo da država zabrani prodaju sirovog lignita. U zimskom periodu Srbija je gasna komora, Srbija nije regulisala sektor otpada. Preko hiljadu divljih deponija ima u Srbiji”, rekla je Đorđević.

Organizatori protesta su istakli da će se okupljanja nezadovoljnih građana održavati sve dok se ne postignu rezultati.

“U iščekivanju nepodnošljive situacije prezagađenog vazduha u celoj Srbiji, koja će se i ove zime izvesno ponoviti, jer nadležne institucije nisu uradile ništa kako bi Srbiju skinuli sa vrha liste najzagađenih država na svetu, počela je da gori i najveća planina đubreta u Evropi, u Vinči, noseći kancerogene čestice, dioksine i furane, koji su neminovni produkt sagorevanja plastike“, saopštili su organizatori u najavi ovog događaja.

Sledeći ekološki protest – Ekološki ustanak – najavljen je za 11. septembar i takođe će se održati u Beogradu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap