fbpx

Objavljen spisak lokacija za recikliranje baterija i sijalica u Beogradu

Objavljen spisak lokacija za recikliranje baterija i sijalica u Beogradu
Foto: Naled

Prikupljanje istrošenih baterija i sijalica, kako bi bile reciklirane, u Beogradu moguće u prostorijama Opštine Stari grad, a krajem meseca to će moći da se uradi i na 13 fakulteta Beogradskog univerziteta.

Lokacije i posude u kojima se baterije i sijalice mogu odložiti, a zatim i reciklirati, su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad završava na nesanitarnim i divljim deponijama i tako zagađuje životnu sredinu.

Stvaranje uslova da građani na pravilan način odlože baterije i sijalice je jedan od načina da se ovaj problem reši, ali i da se postepeno izgradi sistem za upravljanje otpadom u Srbiji.

Svi zainteresovani za pravilno odlaganje ove vrste otpada to u Beogradu mogu uraditi u Uslužnom centru Opštine Stari grad, koji se nalazi u Makedonskoj 42 – ulaz iz Nušićeve.

Akciji se uskoro pridružuje i 13 fakulteta Beogradskog univerziteta na kojima će biti postavljene kante za otpadne baterije i sijalice:

  • Fakultet za fizičku hemiju,
  • Medicinski fakultet,
  • Tehnološko-metalurški fakultet,
  • Biološki fakultet,
  • Fakultet organizacionih nauka,
  • Mašinski fakultet,
  • Građevinski fakultet,
  • Farmaceutski fakultet,
  • Fakultet političkih nauka,
  • Fizički fakultet,
  • Filološki fakultet,
  • Elektrotehnički fakultet i
  • Tehnički fakultet u Boru.

Zahvaljujući odluci Opštine Stari grad i fakulteta, Beograd se kroz projekat Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica priključio Kragujevcu u prikupljanju ove vrste otpada. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i partnera iz reciklažne industrije.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, naglasio je važnost unapređenja sistema sakupljanja otpadnih baterija i sijalica u Srbiji. On je naveo da su u decembru u javnim ustanovama Kragujevca postavili posude za odlaganje baterija i sijalica koje je izazvalo veliki odziv građana, i dalo pozitivne rezultate.

Zato su, kako navodi, odlučili da zajedno sa Opštinom Stari grad nastave da rade na poboljšanju ekološke svesti govoreći o važnosti reciklaže ove vrste otrovnog otpada, a do kraja meseca priključiće se i fakulteti Beogradskog univerziteta.

Cilj je osmisliti sistemsko rešenje za prikupljanje otpadnih baterija i sijalica

Radoslav Marjanović, predsednik Opštine Stari grad istakao je da godinama podržavaju akcije čiji je cilj podizanje svesti o pravilnoj reciklaži, a Sanela Veljkovski, menadžerka projekata u GIZ-u, navela je da se projekat sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de. Program finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Cilj je, kako je navela, pronalaženje sistemskog rešenja prikupljanja otpadnih baterija i sijalica. Projekat podržava dostizanje ciljeva Srbije u smanjenju količine električnog i elektronskog otpada i baterija koje završavaju na deponijama, pa ona očekuje da se ovaj pozitivni trend nastavi i proširi širom zemlje.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap