fbpx

Niko nije nadležan za staru deponiju u Vinči

Niko nije nadležan za staru deponiju u Vinči
Foto: Radio Slobodna Evropa - screenshot

U čijoj nadležnosti je vinčanska deponija pitanje je na koje javnost nije dobila odgovor ni četvrti dan nakon požara, tokom kog je ispuštena nepoznata količina štetnih materija, a koje su građani Beograda i okoline udisali.

Nepoznata je i šteta koja je naneta zdravlju građana, jer nemamo merače za štetne materije poput furana i dioksina koji nastaju prilikom sagorevanja otpada. Sve što znamo je da se deponija zapalila, i da su, kako su to navele gradske vlasti “kvalitet vazduha i količina PM čestca u vazduhu varirali”.

Prebacivanje odgovornosti počelo je čim je vest o požaru na deponiji stigla sa društvenih mreža u mejnstim medije. Ko je odgovoran – Grad Beograd, Beo čista energija ili Ministarstvo zaštite životne sredine?

Za požar do sad su optuženi – vrućina, sakupljači sekindarnih sirovina i opozicija, ali ne i oni koji su odgovorni za deponiju.

Lopta se prebacuje iz jednog terena u drugi, dok građani i dalje čekaju na odgovor – zašto deponija nije zatvorena iako je to trebalo da se desi u januaru 2021.

Iz Grada tvrde da je Beo čista energija preuzela nadležnost nad deponijom. Marija Milošević iz JKP „Gradska čistoća“ je kazala agenciji Beta da je stara deponija, na kojoj je u subotu izbio požar, u nadležnosti d.o.o. „Beo Čista energija“, čiji su vlasnici francuska kompanija „Suez“, japanski konglomerat „Itochu“ i panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije „Marguerite“. Dok ovaj privatni partner saopštava da će sanirati deponiju nakon što dobiju dozvolu – Ministarstva zaštite životne sredine.

Direktor preduzeća „Beo Čista energija“ Vladimir Milovanović je rekao da je požar na deponiji trenutno ugašen, „što ne znači da u narednom periodu ponovo neće doći do paljenja deponije“.

„Naša firma rukovodi novom sanitarnom deponijom i tu nema nikakvih problema sa skladištenjem otpada. Kada saniramo klizište u blizini stare deponije, počećemo sa realizacijom projekta saniranja i potpunog zatvaranja te deponije“, rekao je direktor „Beo Čiste energije“.

Upitan zašto stanovnici Beograda nisu odmah obavešteni o izbijanju velikog požara u Vinči, Milovanović je rekao da to nije bila obaveza „Beo Čiste energije“, jer se stara deponija još uvek nalazi pod okriljem JKP „Gradska čistoća“.

Iz Ministarstva, pak, navode da oni nisu nadležni te da je “stara, nesanitarna deponija, predmet je ugovornog odnosa između preduzeća „Beo Čista energija“ i Grada Beograda”.

Oni su dodali da Ministarstvo zaštite životne sredine nema nadležnosti, niti je izdavanje dozvola o preuzimanju nesanitarne deponije predmet Zakona o upravljanju otpadom.

Kako kažu, kada je reč o staroj deponiji, Ministarstvo zaštite životne sredine je dalo saglasnost za projekat sanacije i rekultivacije.

“Sa druge strane, dozvole koje je direktor preduzeća „Beo čista energija“ očigledno pomešao i dao pogrešnu informaciju, odnose se na drugu parcelu u Vinči na kojoj nije izbio požar, a na kojoj se nalazi nova sanitarna deponija”, naveli su iz Ministarstva.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da očekuje da će deponija biti zatvorena do kraja godine.

I dok građani čekaju odgovor na pitanje čija je deponija i ko je odgovoran i dalje postoji opasnost od udisanja štetnih materija.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap