fbpx

Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova

Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova
Foto: Kreiraj Pokretanje

Sinergija institucija, privrede i društva u celini neophodna je kako bismo postavili temelje održivih gradova u Srbiji, zaključak je Кonferencije „Кreiraj (po)kretanje“ koja je održana u petak, prvog dana Evropske nedelje urbane mobilnosti, na Hipodromu Beograd.

Pored Konferencije otvorena je i Izložba inovatara iz oblasti  urbane mobilnosti.

Konferenciju, koju je organizovala Inicijativa za urbanu mobilnost – Urban log, otvorila je predsednica Udruženja Stefana Miladinović.

“Okupili smo se oko inicijative Urban.log sa ciljem uspostavljanja jedinstvene platforme namenjene urban mobiliti zajednici”, navela je Miladinović.

Projekat “Kreiraj (po)kretanje”, koji po prvi put sprovodimo jeste korak ka ostvarivanju naše misije, i verujemo da će u narednim godinama dodatno razvijati i da će podstaći inovatore iz oblasti urbane mobilnosti da povežu”. Ona je dodala da se promovisanjem urbane mobilnosti promoviše i stil života koji nosi brojne benefite, kako za pojedinca, tako i za društvo.

kreiraj pokretanje
Stefana Miladinović / Foto: Kreiraj Pokretanje

Kako su naglasili učesnici prvog panela Konferencije “Bolja povezanost – potrebe, rešenja i potencijal” ovoj sferi neophodna sinergija institucija, privrede i društva u celini, kako bi se došlo do promena i rešenja u skladu našim životnim potrebama.

“Od 2030. godine 50 odsto stanovništva planete zemlje će živeti u gradovima koji su izgrađeni za mnogo manji kapacitet stanovnika”, istakla je Lidija Radulović, ispred Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Kako je dodala održava urbana mobilnost je upravo nastala iz želje ljudi da žive u pristupačnijim i zdravijim gradovima. 

Radulović kaže da institucije treba da doprinesu razvoje urbane mobilnosti putem zvaničnih dokumenata poput Plana urbane mobilnosti koje je doneo Grad Beograd, a građani tako što će prilagoditi svoje ponašanje održivom modelu. 

Igor Velić predsednik Udruženja “Sigurne staze” istakao je da smo gradove do sad prilagođavali  isključivo vozilima, te da je neophodno raditi na humanom inženjeringu, koji bi ulice učinio pristupačnim ostalim učesnicima saobraćaja. 

Cin Cin bells / Foto: Kreiraj Pokretanje

Dane Atanasković, konsultant za startape u ranoj fazi razvoja i Goran Macanović, direktor Green go Beograd na panelu “Inovaciono preduzeće – od ideje do poslovanja” , govorili su o izazovima s kojima se inovatori suočavaju kao i načinima na koji dolaze do fondova kako bi svoje ideje realizovali 

Na Izložbi inovatora, koja je otvorena nakon završnog panela predstavljeni su  inovatori učesnici projekta, njihove inovativne preduzetničke ideje, kao i postojeća inovativna rešenja. 

Izlagali su Cin Cin bells, BICI BOR, GreenGo, Giz Plaforma Кragujevac, Zelena milja.

Projekat „Кreiraj (po)kretanje“ se realizuje u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koju sprovodi Кabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, a uz podršku Grada Beograda.

1 comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • Zagorka Andjelkovic
    25/10/2022, 08:37

    Udruživanje nas čini jačim. Tim Fondacije medjugeneracijski volonterski centar ima projekat zelena zajednica stanovanja sa istom ciljem.

    REPLY
Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap