fbpx

Protesti protiv Rio Tinta ovaj put bez blokada

Protesti protiv Rio Tinta ovaj put bez blokada
Foto: Vesna Anđić, RSE- uz odobrenje redakcije

Četvrti po redu protest ekoloških aktivista održan je u subotu. Ovog puta izostale su blokade glavnih saobraćajnica u glavnom gradu, a nezadovoljni građani okupili su se ispred Vlade Srbije.

Kao i prethodni protest, i ovaj je predvodila organizacija Ekološki ustanak. Protesti su održani u i dvadesetak gradova i opština u Srbiji

Zahtevi protesta

Kako je saopšteno uoči protesta koji je počeo u 14 časova, glavni zahtev je da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koje su potpisane sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz Srbije.

Zahteva se i momentalno obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, kako na šabačkom mostu tako i na svim drugim mestima.

Građani koji će se okupiti po mestima u Srbiji trebalo bi da osim ovih zahetva iznesu i svoje ekološke probleme i označe zagađivače u svojim sredinama.

Najavljeno je da će se sa protestima nastaviti posle Nove godine, a organizatori nisu isključili mogućnost ponovne blokade saobraćaja.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap