Lakše se diše: Beogradski murali prečišćavaju vazduh

Lakše se diše: Beogradski murali prečišćavaju vazduh
Foto: Promo / Converse

Zagađenost beogradskog vazduha već godinama je alarmantna. Iako gradske vlasti obećavaju rešenja – čini se da ona nisu ni na pomolu. A da li bi mogli da pomognu i murali, koji osim što ulepšavaju oronule fasade prečišćavaju vazduh?

Mural umetnice Jane Danilović oslikan na Osnovnoj školi Drinka Pavlović predstavljen je na Dan žena. Nastao u saradnji brenda Converse i Danilović ovaj mural spojio je umetnost, promociju rodno osetljivog jezika i zaštitu životne sredine.

Na muralu je predstavljena silueta žene koja simboliše različita zanimanja, ali je pored nje i ispisano na desetine zanimanja – i to u ženskom gramatičkom rodu.

Kako navode iz Conversa “mural stoji postojano i glasno u korist osnaživanja žena i devojčica i rodne ravnopravnosti tako da će svi građani i građanke Beograda moći da pročitaju da se kaže: dekanka, obućarka, režiserka, hirurškinja, politikološkinja, naučnica, direktorka”.

Međutim, ovo nije njegova jedina odlika – pored afirmisanja rodno osetljivog jezika, mural ima još jednu funciju – prečišćavanje vazduha. Oslikan je fotokataličkim bojama koje pomažu u prečišćavanju vazduha tehnologijom koja koristi energiju svetla, targetira štetne zagađivače u vazduhu i anulira ih do tačke gde su bezopasne supstance. Ovaj mural menja 65 sadnica drveća.

Boja koja se koristi za oslikavanje murala deluje reagujući sa štetnim azotnim oksidima i neutrališe ih hemijskim postupkom.

Converse je Beogradu već poklonio jedan takav mural – u Vanizelosovoj ulici na jesen 2020. godine osvanuo je mural “Koreni Balkana” zajednički rad umetnika Arteza – koji je idejni tvorac – i Wupera i Kristine sve.roze.

Artez je ovim delom pokušao da poveže tradiciju sa ličnim stilom, te je iskoristio priliku da nacrta jedne od karaktera koje inače radi – figure koje umesto glave imaju različite predmete. Tako je na zidu u Venizelosovoj ulici osvanuo mural buketa cveća. Drugi deo murala, devojku koja svira harmoniku, oslikao je Wuper, Andrejev prijatelj i saradnik Dejan Ivanović. Kristina je kao svoj doprinos oslikala psa iz zgrade na kojoj se mural nalazi.

Foto: Promo / Converse

Ovaj beogradski mural zamenjuje 540 sadnica drveća. “Koreni Balkana” deo su Converse City Forests projekta, i jedan su od 13 murala koje je Converse sponzorisao širom sveta.

Zašto sve ne farbamo bojom koja čisti vazduh

Boje koje absorbuju ugljen dioksid pojavile su se na tržištu u prethodnih par godina, međutim troškovi njihove proizvodnje su i do tri puta skuplja od obične boje zbog čega, i ako ekološki isplative, nisu ušle u široku upotrebu.

Dve najpoznatije kompanije, čije boje su korišćene u Converse kampanji širom sveta, su Pacific Paint (Boysen) i Graphenstone.

Iz kompanije Graphenstone tvrde da tri kante boje od 15 litara apsorbuju više od 10 kg CO2 godišnje – isto koliko i odraslo drvo teško 250 kg.

Pacific Paint razvio je KNOxOUT boju koja sadrži ultrafini titan-dioksid koji razgrađuje azotne okside i pretvata ga u neškodljive sastojke koje spere naredna kiša. Boja je predstavljena prvobitno na Filipinama, gde je kompanija oslikala mural u jednoj od najprometnijih saobraćajnica Manile.

Tokom testiranja, koje je podrazumevalo farbanje železničke stanice metroa duž najprometnijeg puta u Manili, Pacific Paint je otkrio da jedan kvadratni metar zida obojenog KNOxOUT može da ukloni do 160 grama azot oksida godišnje, što je uporedivo sa uticajem čišćenja vazduha zrelog drveta.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap