fbpx

Lakše se diše: Beogradski murali prečišćavaju vazduh

Lakše se diše: Beogradski murali prečišćavaju vazduh
Foto: Promo / Converse

Zagađenost beogradskog vazduha već godinama je alarmantna. Iako gradske vlasti obećavaju rešenja – čini se da ona nisu ni na pomolu. A da li bi mogli da pomognu i murali, koji osim što ulepšavaju oronule fasade prečišćavaju vazduh?

Mural umetnice Jane Danilović oslikan na Osnovnoj školi Drinka Pavlović predstavljen je na Dan žena. Nastao u saradnji brenda Converse i Danilović ovaj mural spojio je umetnost, promociju rodno osetljivog jezika i zaštitu životne sredine.

Na muralu je predstavljena silueta žene koja simboliše različita zanimanja, ali je pored nje i ispisano na desetine zanimanja – i to u ženskom gramatičkom rodu.

Kako navode iz Conversa “mural stoji postojano i glasno u korist osnaživanja žena i devojčica i rodne ravnopravnosti tako da će svi građani i građanke Beograda moći da pročitaju da se kaže: dekanka, obućarka, režiserka, hirurškinja, politikološkinja, naučnica, direktorka”.

Međutim, ovo nije njegova jedina odlika – pored afirmisanja rodno osetljivog jezika, mural ima još jednu funciju – prečišćavanje vazduha. Oslikan je fotokataličkim bojama koje pomažu u prečišćavanju vazduha tehnologijom koja koristi energiju svetla, targetira štetne zagađivače u vazduhu i anulira ih do tačke gde su bezopasne supstance. Ovaj mural menja 65 sadnica drveća.

Boja koja se koristi za oslikavanje murala deluje reagujući sa štetnim azotnim oksidima i neutrališe ih hemijskim postupkom.

Converse je Beogradu već poklonio jedan takav mural – u Vanizelosovoj ulici na jesen 2020. godine osvanuo je mural “Koreni Balkana” zajednički rad umetnika Arteza – koji je idejni tvorac – i Wupera i Kristine sve.roze.

Artez je ovim delom pokušao da poveže tradiciju sa ličnim stilom, te je iskoristio priliku da nacrta jedne od karaktera koje inače radi – figure koje umesto glave imaju različite predmete. Tako je na zidu u Venizelosovoj ulici osvanuo mural buketa cveća. Drugi deo murala, devojku koja svira harmoniku, oslikao je Wuper, Andrejev prijatelj i saradnik Dejan Ivanović. Kristina je kao svoj doprinos oslikala psa iz zgrade na kojoj se mural nalazi.

Foto: Promo / Converse

Ovaj beogradski mural zamenjuje 540 sadnica drveća. “Koreni Balkana” deo su Converse City Forests projekta, i jedan su od 13 murala koje je Converse sponzorisao širom sveta.

Zašto sve ne farbamo bojom koja čisti vazduh

Boje koje absorbuju ugljen dioksid pojavile su se na tržištu u prethodnih par godina, međutim troškovi njihove proizvodnje su i do tri puta skuplja od obične boje zbog čega, i ako ekološki isplative, nisu ušle u široku upotrebu.

Dve najpoznatije kompanije, čije boje su korišćene u Converse kampanji širom sveta, su Pacific Paint (Boysen) i Graphenstone.

Iz kompanije Graphenstone tvrde da tri kante boje od 15 litara apsorbuju više od 10 kg CO2 godišnje – isto koliko i odraslo drvo teško 250 kg.

Pacific Paint razvio je KNOxOUT boju koja sadrži ultrafini titan-dioksid koji razgrađuje azotne okside i pretvata ga u neškodljive sastojke koje spere naredna kiša. Boja je predstavljena prvobitno na Filipinama, gde je kompanija oslikala mural u jednoj od najprometnijih saobraćajnica Manile.

Tokom testiranja, koje je podrazumevalo farbanje železničke stanice metroa duž najprometnijeg puta u Manili, Pacific Paint je otkrio da jedan kvadratni metar zida obojenog KNOxOUT može da ukloni do 160 grama azot oksida godišnje, što je uporedivo sa uticajem čišćenja vazduha zrelog drveta.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap