fbpx

Kampanja “Ne pali strnjiku!” u sedam gradova i opština

Kampanja “Ne pali strnjiku!” u sedam gradova i opština
Foto: MZZS

Ministarstvo zaštite životne sredine je u protekle dve nedelje, u okviru kampanje „Ne pali strnjiku!“, a u saradnji sa poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom unutrašnjih poslova, održalo edukativne radionice u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini.

Edukativne radionice, koje su okupile poljoprivrednike, predstavnike medija i druge zainteresovane građane, bile su prilika da se razgovara o negativnim posledicama koje izaziva protivzakonito paljenje strnjike na otvorenom, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Tokom radionica učesnici su upoznati i sa načinima pravilnog zbrinjavanja žetvenih ostataka.

Održana predavanja od strane predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova i poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi još jednom su pokazatelj da je sagledavanje ovog problema neophodno iz ugla više sektora. Zaključak je da je paljenje žetvenih ostataka na otvorenom agrotehnička mera koja stvara veliku opasnost za okolinu, zagađuje životnu sredinu, nanosi štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožava biodiverzitet.

Iz ministarstva apeluju na odgovorno i savesno postupanje sa žetvenim ostacima, jer paljenje strnjike i nekontrolisani požari mogu dovesti do ozbiljnih posledica po životnu sredinu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap