fbpx

Javni poziv za inovativna rešenja za dekarbonizaciju

Javni poziv za inovativna rešenja za dekarbonizaciju
Foto: MZZS

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu objavljen je „Javni poziv za inovativna rešenja za dekarbonizaciju koja doprinose pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji“.

Program je pokrenuo Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, a uz podršku ambasade Japana u Beogradu.

Svečanom otvaranju Javnog poziva prisustvovali su ambasador Japana u Srbiji, Nj.E. Takahiko Kacumata, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić, sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić i v.d. stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Anas Karman.

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić je navela da je tokom prošle godine ostvaren veliki napredak na polju zaštite životne sredine, pre svega kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju Srbije.

“Usvojili smo zakone koji su potvrdili našu rešenost da se zakonodavstvo u ovoj oblasti usaglasi sa evropskim, među kojima je i Zakon o klimatskim promenama. Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte će se postići pre svega kroz dekarbonizaciju privrede, prelazak na obnovljive izvore energije, primenom cirkularne ekonomije i unapređenim upravljanjem otpadom. Upravo implementacija Zelene agende za Zapadni Balkan kojoj smo posvećeni, predstavlja našu razvojnu šansu i novu perspektivu”, rekla je Dokić.

Ona je dodala da je Vlada Japana izuzetno važan partner Republike Srbije u oblasti zaštite životne sredine i energetike, ali da je izuzetno važno da napore u ovoj oblasti vide i podrže i drugi donatori.

Anas Karman, v.d. stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji rekao je da je cilj da se primenom inovativnih poslovnih rešenja smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađenje, kroz upotrebu OIE, poboljša energetska i resursna efikasnost i stvore održiv model saobraćaja.

Takahiko Kacumata, ambasador Japana je istakao da japanske kompanije imaju mnogo iskustva u ovim oblastima i da već daju doprinos dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji Srbije učešćem u nekoliko projekata.

Projekat „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“ u okviru koga je otvoren javni poziv, predstavlja nastavak aktivnosti koje su deo „Klimatskog obećanja“, globalne inicijative UNDP-a za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenje prilagođavanja na klimatske promene. Vlada Japana je pružila finansijsku podršku unapređenju klimatskih ambicija, uz poštovanje principa pravedne zelene tranzicije, u 23 zemlje širom sveta, uključujući Srbiju.

Javni poziv za inovativna rešenja za dekarbonizaciju koja doprinose pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji otvoren je do 15. avgusta 2022. godine i mogu da se prijave kompanije iz privatnog i javnog sektora.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap