fbpx

Energija sunca za zelenu budućnost istočne Srbije

Energija sunca za zelenu budućnost istočne Srbije
Foto: UNDP

Predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obišli su danas fabriku “S.C.S. Plus” koja je izgradila sopstvenu solarnu elektranu zahvaljujući sredstvima Evropske unije, u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Nastala 1997. godine na jalovištu nekadašnjeg rudnika Podvis, u istoimenom selu nadomak Knjaževca, fabrika “S.C.S. Plus” danas 95% svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije. Dugoročno posmatrano, instalacija solarne elektrane kapaciteta 480 kW bila je neophodan korak za opstanak same fabrike, pošto je novim propisima Evropske unije (EU) definisan neophodan udeo zelene energije u proizvodnom procesu svih proizvoda koji se uvoze u EU iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske (eng. Carbon Border Adjusment Mechanism – CBAM).

„Nova solarna elektrana snabdevaće nas sa 55% zelene energije u proizvodnji. Ukupna proizvodnja električne energije koju očekujemo na godišnjem nivou iznosi oko 530,000 KWh i očekujemo smanjenje CO2 za 580 tona na godišnjem nivou. Naš proizvod je već zelen, pošto posedujemo međunarodni FCS sertifikat, što znači da u proizvodnji koristimo drveće iz šuma u kojima se za svako posečeno drvo posadi jedno novo. Sada, sa električnom energijom iz solarne elektrane, on će biti dodatno „ozelenjen“, što će nam omogućiti da kada novi propisi EU stupe na snagu 2026. godine nastavimo da izvozimo“, objašnjava direktorka preduzeća Lidija Nikolić.

Pored izgradnje solarne elektrane za potrebe proizvodnje sedišta i naslona za stolice od bukovog furnira, uveden je i softver koji će optimizovati potrošnju energije, a viškovi će se čuvati u posebnim baterijama koje će istovremeno napajati električne viljuškare. Fabrika trenutno upošljava 180 radnika i radnica, većinom žena, iz Podvisa i obližnjih sela što, imajući u vidu da se radi o manje razvijenoj opštini, ima veliki značaj za lokalnu privredu.

Jelena Ranđelović koja radi u fabrici već 20 godina na pripremi furnira za dalju proizvodnju kaže: „Ovaj posao mi mnogo znači pre svega zbog finansijske sigurnosti koju imam već 20 godina. Ovde mi rade i suprug i brat, a radila je i moja majka. Fabriku doživljavamo kao drugu kuću.“

Magacioner Dino Jovanović izdvaja to što se u fabrici posebna pažnja posvećuje radnicima: „Svi želimo da imamo posao koji će biti dobro plaćen kako bi sebi obezbedili što bolji život, ali mislim da to nije jedino bitno. Važno je da na mestu na kome radiš osetiš poštovanje i razumevanje i da se ceni kada si vredan, pošten i odan.“

Ljiljana Veljković, koordinatorka projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ u oblasti dekarbonizacije u UNDP-u, kaže da je izgradnja solarne elektrane za potrebe fabrike „S.C.S. Plus“ odličan primer pravedne zelene tranzicije, s obzirom da prelazak na obnovljive izvore energije obezbeđuje očuvanje radnih mesta u nekada rudarskom kraju i dodaje:

„Ova fabrika u svom proizvodnom procesu primenjuje inovativne tehnologije, uz poštovanje domaćih i EU standarda i propisa u zaštiti živote sredine. Zaposleni su isključivo stanovnici lokalne zajednice, čime se pomaže opstanak okolnih sela, dok je direktorka, koja je i osnovala preduzeće, sjajan primer uspešne preduzetnice.“

Zahvaljujući solarnoj elektrani, očekuje se smanjenje emisija ugljen-dioksida za više od 60%, što je oko 650 tona na godišnjem nivou, a procenjuje se i da će se mesečni računi fabrike za električnu energiju prepoloviti.

Ideja ove fabrike da solarnu energiju koristi u proizvodnji nameštaja, izabrana je za podršku putem javnog poziva u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, kao jedno od najboljih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede i društva. Pored smanjenja emisija ugljen-dioksida i očuvanja životne i zdravlja ljudi, solarna elektrana će obezbediti preduzeću „S.C.S. Plus“ održivo poslovanje, što će pozitivno uticati na razvoj lokalne privrede.

Trenutno je u toku novi Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede, u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan: dekarbonizacija (smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva), cirkularna ekonomija (očuvanje prirodnih resursa), smanjenje zagađenja životne sredine, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta, i uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj, koji je otvoren do kraja 2026. godine. Više informacija se može pronaći na: https://zelena-agenda.euzatebe.rs/rs/konkursi.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap