fbpx

Drugo izdanje konkursa Ekoopština

Drugo izdanje konkursa Ekoopština
Foto: Nika Veselinov / Ambasada Francuske

Drugo izdanje konkursa “Ekoopština” predstavljeno je u utorak.

Konkurs su otvorili ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, Ministarvo rudarstva i energije i delegacije Evropske unije.

Ekoopština je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, koja će biti predstavljena tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji.

Ovi seminari će se održati u Beogradu i Nišu 27. aprila Održivo upravljanje otpadom i energetska obnova – 10. maj Održiva mobilnost – 25. maj Održivo upravljanje vodama 6. jun za energetsku efikasnost. U oktobru je dodela nagrada kojom će biti nagrađeni pobednici ovog novog izdanja.

Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine od manje ili više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno 8 srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku. Otvoren je i za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Konkurs nagrađuje lokalne vlasti u Srbiji za aktivnosti u 4 oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom, voda i održiva mobilnost.

Kao navode iz ambasafe Francuske – pozvani su svi gradovi i opštine Srbije da učestvuju na seminarima i da svoje projekte podnesu do 30. juna 2023. godine.

“Sa svim partnerima, ponosni smo na rezultate prvog izdanja, dobili smo 60 prijava iz srpskih zajednica, što pokazuje veliko interesovanje, i 35 prijava iz škola. Takođe smo poželeli dobrodošlicu više od 350 izabranih zvaničnika i tehničara iz srpskih lokalnih vlasti tokom naša 4 tehnička seminara organizovana u 2022″, naveo je Nj.E. Pjer Košar, Ambasadora Francuske u Srbiji.

“Ovo su ohrabrujući rezultati i ilustruju našu ambiciju da Ekoopština bude platforma za saradnju u pogledu životne sredine i održivog grada koji promoviše aktere zelenije Srbije i jača veze između srpske i francuske zajednice”.

Ambasador Francuske je dodao da je cilj da projekat postane “vektoro saradnje i evropskih integracija oko pitanja životne sredine koja utiču na svakodnevni život građana Srbije”.

“Za ovo drugo izdanje, ambicija nam je da nastavimo naše delovanje u službi srpske zajednice i srpske omladine. Ono što želimo je da sve više lokalnih zajednica i škola učestvuje na našem takmičenju kako bismo mogli da idemo napred i da pomerimo Srbiju u njenoj zelenoj agendi.”

Dubravka Ðedović, ministarke rudarstva i energetike istakla je da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike energetska sigurnost za građane i privredu.

“Donoseći strateške odluke o budućim ulaganjima u energetski sektor polazimo upravo od neraskidive veze energetike i ekologije, i kada govorimo o novim kapacitetima, govorimo pre svega o zelenoj energiji. Nastojimo da kroz značajne subvencije olakšamo našim građanima da budu energetski efikasniji, troše manje energije tako što će zameniti vrata i prozore, uraditi izolaciju fasade, zameniti kotlove energetski efikasnijim”, rekla je Đedović.

Ona je dodala da je do sada država za te namene izdvojila 2,6 milijardi dinara za 20.000 domaćinstava, a nedavno su obezbedili dodatna sredstva za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, u iznosu od oko 70 miliona evra.

“Plan je da javni poziv bude raspisan u drugoj polovini 2023, a očekujemo da ćemo tim sredstvima moći da subvencionišemo oko 80.000 domaćinstava. Prethodni konkurs Ekoopština pokazao je da na nivou opština i gradova ima mnogo kvalitetnih ideja i projekata, pokazao je bogatstvo dobrih praksi na lokalnom nivou, ali i veliku motivisanost najmlađih, naše dece, da rade na unapređenju zaštite životne sredine i racionalnijoj potrošnji električne energije”, najavila je ona.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap