fbpx

Đedović sa Šmidom o saradnji u energetskoj efikasnosti i OIE

Đedović sa Šmidom o saradnji u energetskoj efikasnosti i OIE
Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je četvrtak sa ambasadorom Švajcarske u Republici Srbiji Ursom Šmidom o saradnji dve zemlje u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE).

„Švajcarska je godinama jedan od najvećih donatora Srbiji, a možemo biti zadovoljni i napretkom naše ekonomske saradnje. Za nas je posebno značajna podrška Švajcarske za projekte u oblasti energetske efikasnosti, koja je za nas veoma važna jer doprinosi našoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti. Prošle godine je uspešno završen projekat u okviru kojeg je urađena energetska sanacija 10 osnovnih škola i četiri predškolske ustanove u Užicu, Paraćinu, Vrbasu i Кruševcu u kojima su poboljšani uslovi rada za više od 5.600 korisnika. Takođe, uz podršku Švajcarske izgrađene su nove toplane u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru dok će radovi na novoj toplani u Majdanpeku početi sredinom ove godine“, rekla je ministarka.

U razgovoru je istaknuto da Švajcarska donira više od osam miliona evra za projekat korišćenja OIE u sistemima daljinskog grejanja u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se koristiti toplotne pumpe, solarna i geotermalna tehnologija.

Ambasador Urs Šmid rekao je da dve zemlje imaju dobre bilateralne odnose i da Švajcarska opredeljuje značajna sredstva za projekte podsticanja energetske efikasnosti, koji doprinose naporima Srbije u borbi protiv klimatskih promena.

„Švajcarska je veoma važan trgovinski partner Srbije u okviru mehanizma EFTA i poslednjih godina je jedna od pet zemalja sa najvećim neto ulaganjima u Srbiju. Posebno je značajno što švajcarske kompanije u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika. Novim Programom saradnje sa Srbijom do 2025. definisali smo ključne segmente među kojima su, između ostalog, klimatske promene i održivi urbani razvoj“, rekao je on.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap