fbpx

“COP26 prilika da iskažemo posvećenost globalnim klimatskim naporima”

“COP26 prilika da iskažemo posvećenost globalnim klimatskim naporima”
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se sa regionalnim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva za COP26 Dejvidom Moranom i ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Makleod, sa kojima je razgovarala o ciljevima, značaju i prioritetima predstojeće Konferencije UN o promeni klime COP26.

Ministarka je navela da je povećanje klimatske ambicije i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko na lestvici prioriteta Vlade Republike Srbije.

“Uložili smo velike napore da se u martu ove godine usvoji Zakon o klimatskim promenama, koji je osnova za uspostavljanje sistema za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove. Ubrzano radimo na izradi pratećih dokumenata, a oformili smo i Nacionalni savet za klimatske promene u čijem radu učestvuju predstavnici resornih ministarstava, struke i civilnog sektora. Osnovni podzakonski akt koji se trenutno izrađuje je Strategija niskougljeničnog razvoja, koju ćemo usvojiti mnogo pre predviđenog roka, kao i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove čiji je rok za donošenje 2023. godine”, rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je COP26 prilika da Srbija iskaže svoju posvećenost globalnim klimatskim naporima.

“Naš cilj je da povećamo ambicije i da doprinesemo boljoj integraciji klimatskih promena u sektorske politike, što ćemo pokazati kroz usvajanje i podnošenje revidiranog Nacionalno određenog doprinosa, sa povećanom klimatskom ambicijom od najmanje 33,3% smanjenja emisija GHG do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu”, istakla je Vujović.

Ona je dodala da se u saradnji sa Programom UN za razvoj i ostalim partnerima, realizuju projekti koji su osnova za pozicioniranje Srbije kao lidera u regionu u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap