Bacanje hrane i dalje ostaje jedan od najvećih negativnih nuspojava praznične potrošnje.
Samo u Evropi se svake godine proizvede oko 88 miliona tona otpada od hrane. A u EU su domaćinstva ta koja su odgovorna za više od polovine ukupnog otpada hrane, globalni trošak je obračunat na 500 milijardi dolara godišnje.
U Srbiji se godišnje baci 83 kilograma hrane, što je za oko osam kilograma hrane više od globalnog proseka. Problem bacanja hrane nije vezan isključivo za praznike, ali u ovo vreme je znatno vidljiviji.
Dakle, kako da osiguramo da smanjujemo otpad tokom proslave koja je tako često povezana sa ogromnim količinama hrane? Iz Zero Waste Europe kažu da je pre svega neophodno da se promeni način razmišljanja.
„Prvi savet je da kuvate sa preventivnim pristupom“, kažu oni. Ovo uključuje izračunavanje tačno koliko će hrane biti potrebno i prilagođavanje svih recepata u skladu sa tim.
Jedan od najboljih načina da se smanji rasipanje hrane za praznike je planiranje unapred (tj. pre nego što odete u prodavnicu). Oznaka svake uspešne praznične strategije rasipanja hrane sastoji se od 3 važna koraka:
Planiranje
Napravite budžet
Određivanje budžeta za hranu igra ogromnu ulogu kada je u pitanju smanjenje prazničnog otpada. Ne samo da pomaže u smanjenju šanse za prekomernu potrošnju, već takođe osigurava da ne kupujete previše.
Prebrojite goste
Kada izračunate budžet, izračunajte broj gostiju koje ćete ugostiti da biste bili realni u pogledu količine hrane koju ćete morati da kupite.
Planirajte svoj meni
Na kraju, ali ne i najmanje važno, planirajte svoj meni u skladu sa tim. Ako ne planirate praznični obroki povećavate šanse da kupite nepotrebne stvari koje će, umesto da završe na vašem tanjiru, verovatno završiti u vašem smeću.
Iskoristite zalihe
Pre nego što napišete svoju listu za prazničnu kupovinu, odvojite malo vremena da kopate po svojim pretrpanim ormarićima i pregledate ono što već imate. Ovo će vam pomoći da izbegnete kupovinu artikala u dvostrukom obliku—posebno kada su u pitanju uobičajene kuhinjske namirnice kao što su sušeno bilje, začini, začini, sirće, itd. Najbolji deo? Već imate artikle koji su vam potrebni za praznični meni što znači da ćete moći da uštedite novac i izbegnete bacanje hrane.
Pripremite frižider
Ako idete u kupovinu namirnica za praznike, sa sigurnošću se može reći da ćete se verovatno vratiti sa velikom količinom hrane koju ćete morati pravilno skladištiti. Pošto mnoge artikle koje kupujemo moraju da budu sveži, važno je da obezbedite da je vaš frižider čist i da ima prostora da primi sve te ukusne poslastice pre nego što ih donesete kući. Ako to ne uradite, moglo bi da dovedete do toga da izbacite savršeno dobru hranu kako biste napravili mesta.
Držite se svoje liste
Zamislite svoju prazničnu listu za kupovinu kao svoju poslednju liniju odbrane od lošeg izbora hrane u poslednjem trenutku koji bi kasnije rezultirao bacanjem hrane. To organsko zmajevo voće može biti posebno, ali ako nije na vašem meniju, velike su šanse da će samo sedeti u vašem frižideru, zaboravljeno među prazničnom hranom koju zapravo planirate da koristite. Dakle, kada pređete preko ulaza na vrata prodavnice, obavezno se držite svoje liste. Ne samo da će vam pomoći da se držite svog budžeta, već će i dugoročno izbeći neželjeno bacanje hrane.
Pravilno čuvajte hranu
Tajna očuvanja svežine hrane je jednostavna: pravilno je čuvajte. Čuvanje hrane na pravom mestu pomaže u smanjenju procesa starenja, održavajući hranu na najbolji način i osiguravajući da traje dok ne budete morali da je koristite za prazničnu večeru.
Internet je ovde vaš prijatelj – brzom pretragom naćiće te najbolje savete kako da sačuvate namirnice.
Ne preterujte
Većina praznične hrane otpada na stolu zbog prekomernog posluživanja. Ne budite ona baka što uvek gura još hrane u vaš tanjir. Problem sa prekomernim serviranjem je što ljudi često ostavljaju hranu na tanjirima, koja će, češće nego ne, završiti u đubretu. Zato je, kada je u pitanju serviranje, ključna kontrola porcija – i ljudi uvek mogu da traže još.
Još jedno rešenje za bacanje hrane je „porodični stil“. To znači staviti sve na sto i pustiti ljude da se služe kako bi mogli da biraju koliko žele da pojedu.
Napravite plan za ostatke
Najbolji deo o vašoj predstojećoj, epskoj prazničnoj gozbi su ostaci hrane. Da biste bili sigurni da ćete na najbolji način iskoristiti ostatke – i sačuvati ih od propadanja – važno je da napravite plan igre. Evo 4 sigurna načina da izvučete maksimum iz ostataka praznika:
Naučite da pripremate unapred
Večere posle praznika su odlično vreme da iznesete svoje posuđe i pripremite svoje ručkove ili večere za nedelju. Samo se pobrinite da ih čuvate u hermetički zatvorenim kontejnerima kako bi ostali dobri tokom cele nedelje.
Budite kreativni u kuhinji
Isprobajte nove recepte tako što ćete pretvoriti ostatke mesa u sendviče ili salate ili pretvoriti karamelizovano korenasto povrće u supe.
Pripremite svoj zamrzivač
Zamrzavanje je odličan način da sačuvate ostatke hrane za kasniju upotrebu. Ako ne planirate da uskoro potrošite taj dodatni sos ili turtijer, odložite ga u zamrzivač za jednu od onih užurbanih noći kada nemate vremena za kuvanje.
Podelite sa prijateljima
Slobodno pitajte svoje goste da li žele da ostatke hrane ponesu kući. To je savršen način da se brzo rešite ostataka hrane.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *