fbpx

Srbija potpisala sporazum o saradnji sa kompanijom koja gradi solarne elektrane

Srbija potpisala sporazum o saradnji sa kompanijom koja gradi solarne elektrane
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju projekata solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem korišćenja potencijala koje Srbija ima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Sporazum je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisala potpredsednica i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, a u ime UGTR finansijski direktor Piter Gudol.

„Ovo je velika i važna stvar za Srbiju, za našu energetsku bezbednost i stabilnost i predstavlja početak nove ere i iskorak u budućnost. Predstoje nam razgovori oko svih uslova, a ukoliko zajedno ispunimo sve iz sporazuma, možemo imati solarne panele koji će proizvoditi više od jednog gigavata električne energije. Važno nam je da imamo čistiji vazduh, a takođe je sporazum i finansijski bitan za nas, pritom na ovakav način reformišemo i modernizujemo ceo energetski sektor i budući rad javnih preduzeća“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Piter Gudol, finansijski direktor „UGT rinjuabls“, rekao je da kompanija posluje u nekoliko zemalja sveta. „Zadovoljni smo što smo opet u Beogradu i želimo da razvijamo saradnju i dadoprinesemo privrednom rastu, energetskoj stabilnosti i bezbednosti“, rekao je Gudol.

Entoni Godfri, ambasador SAD u Beogradu, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na čijem je čelu na dosadašnjoj saradnji i rekao da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap