fbpx

Srbija počela pisanje NEKP

Srbija počela pisanje NEKP
Foto: Andreas Gücklhorn, Unsplash

Ministarstvo rudarstva i energetike započelo je projekat “Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje” u okviru kojeg će biti izrađen Nacrt integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu za period 2021–2030. godine, sa vizijom do 2050. godine


Srbija je poslednja članica Energetske zajednice koja je započela pisanje integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu (NEKP – eng. integrated national energy and climate plan – NECP), podseća portal Balkan Green Energy News.

Početak pripreme NEKP-a dolazi posle usvajanja tri energetska zakona koja bi trebalo da započnu energetsku tranziciju u Srbiji, i koji takođe stvaraju pravni osnova za njegovu izradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ovim planom će se definisati ciljevi za povećanje energetske efikasnosti i udela obnovljivih izvora energije u potrošnji energije, kao i za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, i to do 2030. godine, a takođe i politike i mere za njihovo ispunjavanje. U Ministarstvu su za Balkan Green Energy News rekli da će insistirati da do kraja novembra NEKP bude spreman da ga usvoji Vlada Srbije.

Nacionalne energetske i klimatske planove je kao obavezu za svoje članice uvela Evropska unija u okviru paketa Čista energija za sve Evropljane, koji je usvojen kako bi pomogao EU da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve za 2030 – smanjenje emisija od najmanje 40%, povećanje udela obnovljive energije na 32% i poboljšanje energetske efikasnosti 32,5%. Članice Energetske zajednice (EnZ) nemaju obavezu da ih usvoje, već samo preporuku, ali sve ih pripremaju, dok su ih članice EU nedavno usvojile.

Posle predsedavanja prvim sastankom Upravnog odbora projekta “Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje”, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, zamolila je članove radne grupe za pripremu NEKP-a i konsultanta da nacrt dokumenta završe mnogo pre decembra.

Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija u Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, istakao je da je projekat vredan 900.000 evra i finansira ga EU kroz program IPA 2017. Ugovor sa izvođačem iz Grčke potpisan je u februaru 2021, dodao je on.

Projektom su, između ostalog, predviđeni sprovođenje javnih konsultacija i konsultacija sa EnZ, izrada i usvajanje Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i usvajanje NEKP-a od strane Vlade Srbije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap