fbpx

Slovačka gradi puteve od opušaka cigareta

Slovačka gradi puteve od opušaka cigareta
Foto: Diego López, Unsplash

Slovačka prestonica objavila je novu inicijativu za prikupljanje i ponovnu upotrebu odbačenih cigareta u 2024. godini

Tokom božićnih marketa u gradu, grupa je testirala posebne kontejnere dizajnirane za prikupljanje standardnih filtera za cigarete i onih koji se nalaze u modernim uređajima za zagrevanje duvana poput vape-a.

Grad planira da koristi odbačeni materijal kako bi stvorio asfalt za puteve i nadaju se da će ovo doprineti čišćim ulicama i praktičnoj ponovnoj upotrebi otpada. Zapravo, širom sveta samo trećina deo od 18 milijardi popušenih cigareta svakodnevno završiće u kanti za smeće ili za reciklažu.

Slovačka pioniri novi način recikliranja opušaka cigareta

Kompanija za upravljanje otpadom grada Bratislave “Odvoz a Likvidácia Odpadu” (OLO) saopštila je da će od 2024. godine postavljati posebno dizajnirane kontejnere za odbačene cigarete na javnim događajima.

Iako to samo po sebi nije inovativno, njihova upotreba za opuške cigareta je globalni pionirski poduhvat.

U saradnji sa Gradskim većem Bratislave i kompanijama SPAK-EKO i EcoButt, OLO će pomoći u pretvaranju otpadnog materijala u asfalt za puteve.

“Ako posetioci festivala, trka, sajma ili drugih urbanih događaja bace opuške cigareta u poseban kontejner, doprineće ne samo čistijem okruženju već i materijalnom oporavku ovog tipa otpada”, rekla je Martina Čechová, menadžerka cirkularne ekonomije u OLO-u, u saopštenju za medije.

Ovaj zajednički projekat će omogućiti da se korišćeni filteri za cigarete pretvore u posebna vlakna koja mogu postati primesa za pripremu asfalta koji će se koristiti na površinama puteva.

Slovačka je domaćin svetu prvog puta napravljenog od opušaka cigareta

Iako Bratislava planira da poveća reciklažu cigareta u 2024. godini ovim novim planom, ovo neće biti prvi put da su filteri korišćeni za izradu puteva.

U Slovačkoj je EcoButt već napravio put pomoću odbačenih cigareta. Nalazi se u Žiar nad Hronom, u centralnom delu zemlje, i navodno je prvi takav u svetu.

Kako opušci cigareta oštećuju životnu sredinu?

Napori da se reciklira više odbačenih cigareta mogli bi imati značajan pozitivan uticaj na planetu.

Opušci bačeni na zemlju problematični su za životnu sredinu jer oslobađaju toksične supstance koje mogu da zagade vodu, zemlju i ekosisteme.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap