fbpx

Nakon zabrane šljokica EU nastavlja obračun sa mikroplastikom

Nakon zabrane šljokica EU nastavlja obračun sa mikroplastikom
Foto: Freepik

Evropska unija (EU) je donela dodatne mere za suzbijanje zagađenja mikroplastikom nakon što je stupila na snagu zabrana upotrebe šljokica.

Nova inicijativa ima za cilj smanjenje zagađenja plastičnim peletima, koji se široko koriste u plastičnim proizvodima, za 74% do kraja ovog decenija. Ovo bi rezultovalo smanjenjem zagađenja mikroplastikom u Evropi od 7%, kako je navela Evropska komisija.

Zagađenje mikroplastikom predstavlja ozbiljnu pretnju za životnu sredinu, jer ovi peleti mogu ući u lanac ishrane i biti konzumirani kako od ljudi, tako i od životinja.

Evropska komisija ima za cilj da minimizira zagađenje tako što će sprovesti mere kao što su sprečavanje curenja, zadržavanje eventualnih curenja i čišćenje nakon curenja za operatere koji rukuju ovim peletima. Ove mere su deo šireg cilja smanjenja zagađenja mikroplastikom za 30% do 2030. godine.

I dok ova inicijativa obuhvata najbolje prakse i obaveznu sertifikaciju od strane nezavisnih trećih strana za velike operatere, manjim preduzećima će biti dozvoljeno “samo-prijavljivanje” kako bi se smanjili ekonomski tereti. Ovu inicijativu će razmotriti Evropski parlament i Evropsko veće.

Ova inicijativa dolazi nakon zabrane određenih proizvoda koji sadrže mikroplastiku, kao što su šljokice i kozmetika, koja je nedavno stupila na snagu. Istraživači i medicinski stručnjaci već dugo upozoravaju na potencijalne zdravstvene rizike povezane s akumulacijom mikroplastike u ljudskom telu. Zagađenje mikroplastikom se očekuje da će se globalno udvostručiti do 2040. godine bez intervencije, čime regulativne mere postaju sve važnije.

Zigfrid Šmuk, stručnjak za očuvanje okeana u neprofitnoj organizaciji Pew Charitable Trusts, istakao je značaj činjenice da se najbolje prakse u industriji moraju učiniti obaveznim kako bi se efikasno smanjilo zagađenje mikroplastikom. Predlog EU predstavlja priliku za stavljanje industrije na odgovornost u rešavanju ovog problema.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap