fbpx

Istorijska suša u Italiji: Kako klimatske pojave utiču na cene namirnica

Istorijska suša u Italiji: Kako klimatske pojave utiču na cene namirnica
Foto: Doozydoom, Unsplash

Zalihe maslinovog ulja, pirinča i paradajza su ugrožene jer severna Italija pati od najveće suše u poslednjih 70 godina.

Specijalizovani uvoznici se pripremaju za poskupljenje od čak 50% ili više za pirinač i paradajz i razmatraju traženje novih izvora snabdevanja, nakon što su uzgajivači u dolini Po, domovini arborio pirinča koji se koristi u rižotu, upozorili na „značajan smanjenje” prinosa useva ove godine.

Kajl Holand, analitičar grupe za istraživanje tržišta Mintec, rekao je da neki tržišni izvori sugerišu da bi italijanska proizvodnja maslinovog ulja mogla da bude između 20% i 30% manja u odnosu na prošlu godinu.

On je rekao da bi moglo doći do „značajnog smanjenja globalne ponude“ nafte jer se očekuje da će vruće i suvo vreme u Španiji smanjiti useve do 15%.

„Već vidimo da neka stabla maslina ne daju plodove, što se dešava samo kada je nivo vlage u zemljištu kritično nizak“, rekao je Holand. „Prema kontaktima sa industrijom, manja proizvodnja i, samim tim, ograničena ponuda maslinovog ulja će verovatno izazvati rast cena u narednim mesecima.

Raste cena maslinovog ulja

Volter Zanre, generalni direktor kompanije Filipo Berio, rekao je za The Grocer trade žurnal: „Ukoliko uskoro ne padne kiša, rod maslina će biti dramatično smanjen. On je dodao da će suša verovatno smanjiti i rod kajsije, breskve i kruške.

Cene italijanskog ekstra devičanskog maslinovog ulja su već porasle za 28% u odnosu na pre dve godine, prema Mintecu, pošto su globalne zalihe ulja za kuvanje stisnute ratom u Ukrajini, koja je veliki proizvođač suncokretovog semena i ulja, i poteškoćama žetve palminog ulja u jugoistočnoj Aziji.

Džejson Bul, izvršni direktor kompanije Eurostar Commodities koja uvozi pirinač i paradajz iz Italije, rekao je da će verovatno morati da potraži zalihe negde drugde. „Ne mislim da ćemo mnogo dobiti od Italije i ono što ćemo dobiti biće veoma skupo“, rekao je on.

Troškovi italijanskog pirinča i paradajza su se već više nego udvostručili u poslednje dve godine, navodi Mintec.

„Poljoprivrednici kažu da na Alpima nema snega kada uvek ima snega, reke presušuju, jezero presušuje“, rekao je Bul. „Poljoprivrednici nastavljaju sa sadnjom, ali su zabrinuti da će [usjevi] istrunuti u zemlji jer nema vode koja bi ih hranila.”

Berba paradajza se očekuje u narednih dve nedelje, ranije nego što je uobičajeno zbog vrućeg vremena, a očekuje se i ponovni rast cena za najnoviji rod. Očekuje se da će cene pirinča porasti za najmanje 20% za žetvu u oktobru.

Italija je proglasila vanredno stanje u pet severnih regiona i najavila vanredna sredstva zbog sve veće suše u dolini reke Po.

Najveći italijanski poljoprivredni sindikat Koldireti saopštio je da suša ugrožava više od 30 odsto poljoprivredne proizvodnje u zemlji i polovinu farmi u dolini Po, gde se proizvodi parmska šunka.

Sever zemlje nije navikao na sušne uslove i stoga nema iste sisteme za navodnjavanje kao oni koji pomažu poljoprivrednicima na jugu da se izbore sa suvim vremenom.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap