fbpx

Pola milijarde dinara za energetsku efikasnost u 20 lokalnih samouprava

Pola milijarde dinara za energetsku efikasnost u 20 lokalnih samouprava
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Gradonačelnici i predsednici 20 lokalnih samouprava potpisali su sa Ministarstvom rudarstva i energetike ugovore za finansiranje projekata za unapređenj energetskih efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ministarka Zorana Mihajlović, ovom prilikom rekla je da se Vlada opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

“Obezbedili smo pola milijarde dinara za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune, ali i smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kilovat-časova, što je, poređenja radi, energija koju potroši 650 domaćinstava”, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno, a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas. Lokalne samouprave bile su efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

“Ministarstvo će u junu, kroz Upravu za energetsku efikasnost, započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime ćemo pomoći građanima, ali i privredi, da budu energetski efikasniji. Da ne trošimo četiri puta više energije nego bilo koja država u Evropi, da ne bacamo energiju kroz prozor, da čuvamo životnu sredinu i budemo racionalni”, rekla je Mihajlović.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap