fbpx

Najveći zagađivači ignorišu Ujedinjene nacije

Najveći zagađivači ignorišu Ujedinjene nacije
Foto: Evgeny Nelmin, Unsplash

Neki od najvećih svetskih emitera su propustili produženi rok Ujedinjenih nacija za podnošenje ažuriranih klimatskih planova koji će biti uključeni u procenu napretka u postizanju ciljeva Pariskog sporazuma uoči Cop26.

Zemlje su imale rok do petka po ponoći po srednjoevropskom vremenu da podnesu svoje planove UNFCCC, sa ciljevima smanjenja emisija za 2030.

Nije poznato da li su rok probile i zemlje Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, a među kojima je Srbija. Ekologika.rs poslala je pitanja UNFCCC kao i Vladi Srbije međutim do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Ministarka energetke i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila je krajem aprila da je Srbija počela pisanje ovog plana.

Nešto više od polovine svih strana u Pariskom sporazumu, 110 zemalja, ispunilo je rok, a procenjuje se da je to učinilo oko 40 odsto klimatski osetljivih nacija – rezultat koji je UNFCCC opisao kao „daleko od zadovoljavajućeg“.

Neki od najvećih svetskih emitera, uključujući Kinu, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku su propustili ovaj produženi rok.

Prema Pariskom sporazumu, 2020. godina bila je godina u kojoj se očekuje da će zemlje predstaviti poboljšane klimatske planove UNFCCC kao deo mehanizma za postizanje ciljeva sporazuma. Međutim, pandemija koronavirusa poremetila je proces.

Izveštaj Ujedinjenih nacija objavljen u februaru, koji je uzeo u obzir ažurirane planove dostavljene UN do kraja 2020. godine, otkrio je da su kolektivne ambicije „veoma daleko“ od stavljanja sveta na put da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 ° C.

U to vreme samo je 75 zemalja koje pokrivaju oko 30% globalnih emisija podnelo ažurirane planove, uključujući EU i Veliku Britaniju. Procenjuje se da će njihova obećanja smanjiti emisije za samo 0,5% između 2010. i 2030. godine.

Ekstremne vrućine u Severnoj Americi, razorne poplave u Evropi i Kini i intenzivni požari u Sibiru i Turskoj dodatno su naglasili hitnost velikih emitera da obuzdaju emisije.

Neoptimistične prognoze

Vodeći naučnici na Međuvladinom panelu za klimatske promene rekli su da bi emisije trebalo da se smanje za 45% u odnosu na nivo iz 2010. do 2030. godine, da bi se do kraja veka temperature ograničile na 1,5 ° C.

Među onima koje su već podneli, Australija, Brazil, Meksiko i Rusija predložili su UN ciljeve emisije identične ili slabije od njihovih prethodnih verzija, otkrio je Climate Action Tracker. Ranije ovog meseca, Indonezija je ažurirala svoj NDC, sa nepromenjenim glavnim ciljevima.

Šefica UNFCCC Patricija Espinosa rekla je da su UN pozvale zemlje koje su već predstavile svoje planove “da ih pogledaju ponovo, i ako je moguće revidiraju”.

Kina, koja je odgovorna za oko 27% globalnih emisija, samo predlaže postepeno jačanje svog klimatskog plana za 2030. godinu, što je prema oceni Climate Action Tracker „krajnje nedovoljno“ da ispuni ciljeve sporazuma.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap