fbpx

Može li energija fuzije da spasi planetu?

Može li energija fuzije da spasi planetu?
Foto: Braňo, Unsplash

Američki naučnici objavili su u utorak napredak u oblasti fuzione energije, potencijalni korak ka danu kada ćemo koristiti procese koji pokreću sunce za proizvodnju električne energije bez ugljenika dok se svet bori sa klimatskim promenama.

Ovo su neki od glavnih problema vezanih za energiju fuzije:

Šta je energija fuzije

Fuzija se dešava kada se dva laka atoma, kao što je vodonik, zagreju do ekstremnih temperatura od 100 miliona stepeni Celzijusa (180 miliona Farenhajta), a zatim se stapaju u jedan teži atom, oslobađajući velike količine energije. Ovaj proces razlikuje se od fisije, u kojoj reaktor ispaljuje neutron u atom uranijuma, razdvajajući se na dva manja atoma.

Šta su naučnici postigl?

Koristeći naprednu tehnologiju, uključujući jedan od najvećih lasera ​​na svetu, naučnici iz Lorensa Livermora fokusirali su zrake na metu izotopa vodonika manju od zrna graška, proizvodeći reakciju fuzije koja je za trenutak proizvela više energije nego što je bilo potrebno za pokretanje reakcije.

Naučnici su izjavili da, ako su preliminarni rezultati tačni, to predstavlja napredak u radu koji se odvijao decenijama, ali da fuzija još nije ni blizu proizvodnje energije komercijalnog nivoa.

Toni Roulston, stručnjak za nuklearnu energiju na Univerzitetu u Kembridžu, rekao je da se čini da je eksperiment bio uspešan jer je energija oslobođena reakcijom bila veća od energije koja je dostavljena meti iz lasera. Ali izlazna energija eksperimenta bila je samo 0,5% ogromne količine energije potrebne za ispaljivanje lasera. „Inženjerski cilj za fuziju bi bio da se povrati veći deo energije koja se koristi u procesu i dobije dvostruko više energije koja je ušla u lasere“, rekao je Roulston.

Da li će fuzija pomoći u borbi protiv klimatskih promena?

Potencijalno. Osim što moraju da znatno povećaju količinu energije dobijene iz reakcija fuzije, naučnici moraju da nađu način da konstantno proizvode tu reakciju više puta u sekundi.

Skaliranje tog procesa do elektrane i izgradnja dovoljno velikih postrojenja za pokrivanje značajnog dela rastuće svetske potražnje za električnom energijom zahtevali bi značajne napore za koje su neophodni materijali, zemljište i jasni propisi za industriju. Političari koji podržavaju postojeća goriva i infrastrukturu bi mogli pružiti otpor ovako brzim promenama.

Kako se potraga za fuzionom energijom razvija tokom jedne decenije ili potencijalno mnogo duže, zemlje bi trebalo da nastave sa agresivnim potezima u oblasti energije vetra i sunca, skladištenja energije (uključujući baterije), nove generacije fisione energije i drugih alternativa za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, kažu naučnici i ekolozi.

Velika prednost fuzije je što će najverovatnije proizvesti malo radioaktivnog otpada u poređenju sa fisijom.

Kako se druge vrste fuzione energije razvijaju?

Privatne kompanije su prikupile oko 5 milijardi dolara od investitora, pojedinaca i naftnih kompanija, kao i iz javnog finansiranja, navodi udruženje Fusion Industry Association. Osam kompanija, uključujući Focused Energy First Light Fusion, imaju za cilj da koriste lasere za pokretanje reakcija fuzije.

Oko 15 kompanija, uključujući Commonwealth Fusion Systems i TAE Technologies, ​​imaju za cilj da koriste moćne magnete za ograničavanje fuzionog goriva u obliku plazme, četvrtog stanja materije koje sadrži naelektrisane čestice. Oko 10 kompanija pokušava druge metode, uključujući kombinaciju magneta i lasera.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap