fbpx

Međunarodna zajednica obećala 10 milijardi $ pomoći Pakistanu

Međunarodna zajednica obećala 10 milijardi $ pomoći Pakistanu
Foto: UN Photo/Violaine Martin

Međunarodna zajednica je obećala 10,5 milijardi dolara za pomoć Pakistanu u obnovi nakon katastrofalnih poplava prošlog leta, koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao kao „monsun na steroidima“.

Obećanja su data u ponedeljak na Međunarodnoj konferenciji u Ženevi, u Švajcarskoj, čiji su domaćini bili pakistanski premijer Muhamed Šebaz Šarif i Gutereš.

Šarif je rekao da je Pakistanu potrebno najmanje 16,3 milijardi dolara u naredne tri godine da započne oporavak i rekonstrukciju, od čega će polovina biti pokrivena domaćim resursima.

Najveće obećanje u ponedeljak – 4,2 milijarde dolara – došlo je od Grupacije Islamske razvojne banke. Potpredsednik Svetske banke za Južnu Aziju, Martin Rajzer, najavio je doprinos od 2 milijarde dolara. Ostali donatori su Azijska banka za infrastrukturne investicije, Saudijska Arabija, EU, Japan i Kina.

Obilne kiše koje su počele u junu prošle godine i nastavile se do avgusta izazvale su najveće poplave u Pakistanu ikad, potopivši jednu trećinu zemlje. Više od 4 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta je potopljeno, što je rezultiralo krizom sa hranom i ogromnim finansijskim gubicima.

Katastrofa je pogodila najmanje 33 miliona ljudi, usmrtivši više od 17.000 i ostavivši 8 miliona bez krova nad glavom.

Posebno su pogođene žene i deca. Prema podacima Unicefa, do 4 miliona dece još uvek živi u blizini zagađenih i stajaćih poplavnih voda. Broj dece koja pate od teške akutne neuhranjenosti u područjima pogođenim poplavama skoro se udvostručio između jula i decembra 2022. godine, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, izvestila je dobrotvorna organizacija u ponedeljak. Takođe se navodi da je broj akutnih respiratornih infekcija među decom porastao u poplavama pogođenim područjima.

U ponedeljak, Lekari bez granica (MSF) upozorili su da se javljaju alarmantni zdravstveni problemi u oblastima pogođenim poplavama, sa stopom pozitivnosti na malariju u Sindu i istočnom Beludžistanu u decembru na 50%, uprkos hladnijoj sezoni.

„Još uvek smo u alarmantnoj fazi“, rekao je Edvard Tejlor, koordinator za hitne slučajeve MSF-a u severnom Sindu i istočnom Beludžistanu.

Govoreći na konferenciji od ponedeljka, Šarif je rekao da se svet nalazi na „prekretnici istorije“, dodajući: „Nije samo pitanje kako preživeti… već i kako da očuvamo naše dostojanstvo i čast – krećući se napred sa osećajem svrhe i osećaj postignuća.”

Gutereš je pozvao na pomoć za obnovu Pakistana, izjavivši: „Nijedna zemlja ne zaslužuje da trpi ono što se dogodilo Pakistanu.

On je na konferenciji rekao da je Pakistan dvostruko žrtvovan klimatskim haosom i moralno bankrotiranim globalnim finansijskim sistemom. „Iznad svega, moramo da budemo iskreni u pogledu brutalne nepravde koju su pretrpele zemlje u razvoju zbog klimatskih promena. Ako postoji bilo kakva sumnja u gubitak i štetu – idite u Pakistan.”

Pakistan je bio pogođen poplavama u vreme dok je već doživljavao ekonomsku krizu i nastavlja da se suočava sa finansijskim izazovima, što je rezultiralo rekordnom inflacijom.

Šarif je rekao da je njegova vlada pripremila sveobuhvatan okvir „4RF“ kako bi težio „oporavaku, rehabilitaciji, rekonstrukciji i otpornosti“. „Želim da dam ovu izjavu kategorično. Svaki peni će biti iskorišćen na transparentan način. Postavio sam mehanizam potvrđivanja treće strane da se svaki peni obračunava i ulaže u ljude koji su teško pogođeni ovim žestokim poplavama“, rekao je on.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap