fbpx

Još četiri milijarde dinara iz budžeta za ekologiju

Još četiri milijarde dinara iz budžeta za ekologiju
Foto: Skrinšot

Predloženim izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu, budžet Ministarstva zaštite životne sredine biće uvećan za četiri milijarde dinara, saopštila je resorna ministarka Irena Vujović.

Nakon sednice Vlade, Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021, upućen je u skupštinsku proceduru. Ako poslanici usvoje ovaj akt, Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu.

“Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme u Srbiji. Ono što je sigurno, jeste da će država nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja, što smo već radili u prvim mesecima po preuzimanju resora. Još jednom pozivam lokalne samouprave da prate naše konkurse i iskoriste podršku koju ćemo im dati. Takođe, iz ovih sredstava, pomagaćemo gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama. Već smo sproveli javni poziv kojim smo ih pozvali da mapiraju sve lokacije na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad”, rekla je Vujović.

Ministarka je rekla da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu. Prema njenim rečima, cilj resornog ministarstva je da što brže i efikasnije rešava istorijske probleme u ovoj oblasti.

“Ekologija je naš prioritet i nastavićemo da sprovodimo sve projekte i aktivnosti kojima je cilj da unapredimo stanje životne sredine. Povećanje budžeta, najbolji je dokaz koliko smo ozbiljni u toj nameri. Rezultati ne mogu doći preko noći, ali građani su se već uverili u to šta smo uradili, a do kraja godine pokazaćemo još dobrih rezultata”, navela je ministarka.

Rebalans budžeta u okviru rashoda Ministarstva zaštite životne sredine uvodi stavku Zelena agenda za koju je opredeljeno 6,7 milijardi dinara.

U okviru ove stavke su podsticaji za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada sa ukupno dve milijarde, koji su bili deo i orginalnog budžeta, kao i unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine, za koje je planirano 4,5 milijardi. U orginalnom budžetu je za ovo unapređenje bilo namenjeno 500 miliona dinara.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap