fbpx

Istraživanje: Srbija najveći evropski emiter SO2 u 2019.

Istraživanje: Srbija najveći evropski emiter SO2 u 2019.
Foto: http://www.tent.rs/

Osamnaest elektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu 2019. godine je ispustilo dvostruko više sumpor-dioksida nego 221 postrojenje u Evropskoj uniji, pokazao je novi izveštaj koji je nastao u saradnji Centra za Istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i Benkwoča.

Podaci iz izveštaja takođe pokazuju da je Srbija bila najveći emiter SO2 u Evropi u 2019. godini.

Pojedine balkanske termolektrane su emitovale više SO2 nego cele zemlje EU. Termoelektrana Nikola Tesla A je imala više emisija SO2 nego sve elektrane u Poljskoj zajedno, a ta zemlja je najveći emiter ovog jedinjenja u EU.

Prema količini emitovanog SO2 po gigavat-satu proizvedene električne energije, najveći zagađivač u 2019. godini bila je TE Ugljevik u Bosni i Hercegovini, ispustivši 50 tona SO2 po GWh struje. Poređenja radi, TE Bełchatów u Poljskoj, koja je najveći zagađivač među elektranama u EU, emitovala je 1,1 tonu SO2 po GWh električne energije.

CREA i Bankwatch upozorili su na konstantna kršenja pravila o kontroli zagađenja na Zapadnom Balkanu i podsetili da je u EU od 2016. godine zatvoreno 30 elektrana na ugalj, dok ostale uklađuju svoj rad sa Direktivom o industrijskim emisijama.

Takođe se podsećaju da je 17 od 18 termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu od 2018. godine u obavezi da primeni Direktivu o velikim ložištima EU, što bi, da je sprovedeno, dovelo do značajnog pada emisija SO2, NOx i prašine.

Ove dve organizacije su u pozvale Generalni direktorat za energetiku Evropske komisije da obezbedi da kršenja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice budu sankcionisana, naročito kada je reč o nepoštovanju Direktive o velikim ložištima.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap