fbpx

Istorijska presuda francuskog suda: Država mora da ispuni obećane ciljeve

Istorijska presuda francuskog suda: Država mora da ispuni obećane ciljeve
Foto: ActuaLitté - Flickr

Najviši upravni sud Francuske naložio je Vladi da u narednih devet meseci preduzme „sve neophodne dodatne korake“ koji bi joj omogućili da postigne ciljeve u borbi protiv klimatske krize.

U suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama, uključujući značajne novčane kazne.

Državno veće je u konačnoj presudi objavljenoj u četvrtak, bez mogućnosti žalbe Vlade, istaklo da Francuska nije na putu da ispuni svoj cilj smanjenja emisija od 40% sa nivoa iz 1990. do 2030. godine.

„Državno veće stoga nalaže Vladi da preduzme dodatne mere od sada pa do 31. marta 2022. kako bi dostigla cilj“, navodi Veće.

Portparol Veća naveo je da će ovaj organ postupke države proceniti nakon krajnjeg roka navedenog u presudi, koji pada u danima pre prvog kruga predsedničkih izbora na kojima se očekuje da će Emanuel Makron zatražiti reizbor, kao i da bi Veće mogalo da izrekne novčanu kaznu ako to smatra potrebnim.

„Ova presuda Državnog veća je istorijska: po prvi put u Francuskoj državi je naloženo da deluje po pitanju borbe protiv klimatskih promena“, rekao je Damien Kareme, evropski poslanik i bivši gradonačelnik severnog primorskog grada Grande-Sinte, koji pokrenuo slučaj.

„Nadam se da će ovo zaustaviti do letargiju, licemerje i cinizam… Iza vladinih fensi govora nedostaje akcije i ambicija što našu zajedničku budućnost dovodi u opasnost.“

Bivša ministarka zaštite životne sredine Korin Lepaž, takođe je pozdravila presudu ocenjujući je kao “istorijsku”, dok je civilni sektor, uključujući Okfam France i Greenpeace France, naveli da “omča zateže vladu”.

Iz kabineta premijera Francuske, Žana Kasteksa saopštili su da je vlada prihvatila odluku suda. Premijer je obećao će ove jeseni najaviti dodatne mere koje će omogućiti Francuskoj da ispuni svoje ciljeve.

Nezavisno Visoko veće za klimatske promene kritikovalo je već i Vladu Francuske i Makrona zbog toga što nisu ispunili ciljeve Pariskog sporazuma.Ovo nije prva presuda Državnog veća, naime sud je u novembru 2020. presudio da su klimatski ciljevi Francuske obavezujući, dajući potom vladi dodatna tri meseca da dokaže da će joj klimatske politike omogućiti zemlju da ispuni svoje ciljeve.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap