fbpx

Ima li budućnost bez otpada

Ima li budućnost bez otpada
Foto: Gary Chan, Unsplash

Centar izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene, Novi Sad poziva vas na predstavljanje knjige „Industrija 4.0 i kružna ekonomija – ka budućnosti bez otpada ili istrošenoj planeti?“, čiji autori su svetski priznati naučnik iz oblasti upravljanja otpadom Antonis Mavropoulos i digitalni strateg Anders Vage Nilsen. Predstavljanje knjige održće se 17. juna 2021.

Ova knjiga prezentuje ključna pitanja na koja moramo imati odgovore kako bismo preokrenulii fatalne tendencije da nadmašimo limite planete. 

Kada je reč o ovoj temi često se ide iz jedne u drugu krajnost i postavlja se pitanje – da li zaista moramo da biramo između neproduktivnog sveta bez đubreta ili onog destruktivnog potrošačkog. Autori knjige optimistično kažu “Ne”.

Autori istražuju potencijal srećnog (i bez otpada) “braka” između Industrije 4.0 i kružne ekonomije koji bi – uz pravilno preoblikovane prakse upravljanja otpadom – mogao da donese transformativne koristi za životnu sredinu, zdravlje i društvo. Ova knjiga govori o mogućnosti potpuno novog sveta i izazovima da se to postigne.

Četvrta industrijska revolucija donela nam je inovacije, uključujući robotiku, veštačku inteligenciju, 3D štampu i biotehnologiju. Korišćenjem ovih tehnologija za unapređenje kružne ekonomije – u kojoj industrija proizvodi trajnije materijale, i koju pokreću sopstveni nusproizvodi – industrija upravljanja otpadom postaće centralni element održivog sveta. Mavropoulos i Nilsen razmatraju kako se to može postići – svet bez otpada zahtevaće više upravljanja otpadom – i ispituju prepreke i mogućnosti kao što su demografija, urbanizacija, globalno zagrevanje i opterećenje životne sredine izazvano usponom globalne srednje klase.

Upravljanje otpadom uvek je bilo od vitalnog značaja za zaštitu zdravlja i životne sredine. Približavanjem Industrije 4.0 i kružne ekonomije osigurao bi se procvat planete, održiva i mnogo svetlija budućnost.

Za webinar i predstavljanje knjige možete se prijaviti OVDE.

Program Webinara:

11:00 – 11:15 sati

Uvod:

Jordi Pon, regionalni koordinator za hemikalije, otpad i kvalitet vazduha, Latinska Amerika i Karibi, Kancelarija UN-a.

Carlos Silva, predsednik Međunarodne asocijacije čvrstog otpada – ISVA

Horacio Terraza, vodeći urbanistički stručnjak za latinoamerički region, Svetska banka

Atilio Savino, predstavnik regionalnog poglavlja ISVA LAC / CECC LAC

11:15 – 12:00 sati

Predstavljanje knjige Antonisa Mavropulosa

12:00 – 12:30

Pitanja i odgovori


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap