fbpx

Forum UN: Zašto su šume važne

Forum UN: Zašto su šume važne
Foto: Geran de Klerk, Unsplash

Održivo upravljanje svetskim šumama zauzima centralno mesto na Forumu Ujedinjenih nacija o šumama, koji je počeo u ponedeljak u sedištu UN u Njujorku.

Zainteresovane strane iz celog sveta, od država članica do partnera iz civilnog društva, okupile se da razgovaraju o ovom kritičnom planetarnom resursu. U neprekidnoj borbi protiv klimatskih promena šume igraju važnu ulogu.

Šume pokrivaju 31 odsto Zemljine površine, sadrže preko 80 odsto svetskog kopnenog biodiverziteta i skladište više ugljenika od cele atmosfere. One čine vitalnu društvenu i sigurnosnu mrežu nekih zajednica koje se oslanjaju na o šumama za hranu i prihod.

Više od 1,6 milijardi ljudi zavisi od šuma. Oko dve milijarde ljudi, otprilike jedna trećina svetske populacije – i dve trećine domaćinstava u Africi – i dalje zavisi od drvnog goriva za kuvanje i grejanje.

Šume igraju ključnu ulogu u borbi protiv siromaštva, obezbeđivanju pristojnog rada i promovisanju rodne ravnopravnosti, što je sve od suštinskog značaja za unapređenje ciljeva održivog razvoja.

Šume i drveće obezbeđuju čist vazduh i vodu i održavaju nas bez obzira gde živimo. Zoonotske bolesti čine 75 odsto svih zaraznih bolesti koje se pojavljuju i obično se javljaju kada se prirodni pejzaži, kao što su šume, krče.

Obnavljanje šuma i sadnja drveća su suštinski deo integrisanog pristupa „jednog zdravlja“ za ljude, vrste i planetu.

Svake godine nastavljamo da gubimo 10 miliona hektara šuma, što je površina otprilike veličine Republike Koreje. Šume u svetu su u opasnosti od nelegalne ili neodržive seče, šumskih požara, zagađenja, bolesti, štetočina, fragmentacije i uticaja klimatskih promena, uključujući jake oluje i druge vremenske prilike.

Procenjuje se da bi dve milijarde hektara degradiranog zemljišta širom sveta potencijalno moglo biti obnovljeno. Revitalizacija degradiranih šuma je ključna za postizanje cilja UN-a o povećanju globalne šumske površine za 3 procenta, na vreme za rok do 2030. godine.

To bi takođe pomoglo zemljama da stvore nova radna mesta, spreče eroziju tla, zaštite slivove, ublaže klimatske promene i očuvaju biodiverzitet. S obzirom na doprinos šuma kojima se održivo gazduje postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG), Globalni šumski ciljevi Strateškog plana UN za šume (UNSPF) su koncipirani na osnovu njihove povezanosti sa Agendom za održivi razvoj do 2030. godine.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap