fbpx

EPS sprema izgradnju dve solarne elektrane

EPS sprema izgradnju dve solarne elektrane
Foto: Science in HD, Unsplash

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za pripremu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima Termoelektrane (TE) Morava i Termoelektrane Kolubara A.

EPS ima samo jednu solarnu elektranu snage 330 kW koja je u sastavu Hidroelektrane Bajina Bašta, započeo je gradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 megavata (MW) na kopu Ćirikovac, a početkom prošle godine najavio je i instaliranje solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo snage 97,2 MW na odlagalištu pepela i šljake u rudarskom basenu Kostolac.

Gradnja solarnih elektrana na deponijama pepela i šljake, ali i na napuštenim kopovima uglja je praksa koja se koristi širom sveta u okviru energetske tranzicije i dekabonizacije, odnosno prestanka korišćenja uglja i veće upotrebe obnovljivih izvora energije, piše Balkan Green Energy News.

TE Morava i TE Kolubara A trebalo bi da budu zatvorene do 2024. godine

U tenderskoj dokumentaciji za dve solarne elektrane EPS navodi da će tražene usluge biti realizovane u dve faze.

U prvoj fazi potrebno je dati pregled aktuelne stručne literature i realizovanih projekata korišćenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana za izgradnju solarnih elektrana. U ovoj fazi je neophodno uraditi i procenu potencijala sunčeve energije na dve lokacije, ocenu stanja postojeće opreme u dve termoelektrane, kao i preliminarnu analizu isplativosti izgradnje solarnih elektrana na pepelištima dve TE.

Rok za podnošenje ponuda je 21. maj, navodi se u javnom pozivu.

Koncept optimalnog rešenja potrebno je odabrati po principu minimalnog vremena potrebnog za povraćaj investicije.

I druge lokacije u okviru termoelektrana su moguće opcije za instaliranje elektrana

Deponije pepela se smatraju primarnim lokacijama za smeštaj solarnih elektrana, ali u razmatranje treba uzeti i deo lokacija u TE Morava i TE Kolubara A koje su pogodne za solarne elektrane. U dokumentaciji se navodi da se kao opcija u faznoj realizaciji elektrana mogu analizirati i druge lokacije koje su pogodne za solarne elektrane, posebno one koje bi ostale neiskorišćene nakon prestanka proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja.

Ukoliko ne budu modernizovane, što zasad nije planirano, TE Morava i TE Kolubara A trebalo bi da budu zatvorene do kraja 2023. godine.

Faza dva predviđa pripremu generalnog projekta za 1. fazu izgradnje solarne elektranu snage do 9,9 MW na pepelištu TE Morava, a faza tri generalni projekat solarne elektrane snage 9,9 MW na pepelištu TE Kolubara A. U oba slučaja je potrebno pripremiti i prethodnu studiju opravdanosti gradnje elektrane.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap