fbpx

Održan protest protiv Zakona o vodama

Održan protest protiv Zakona o vodama

Nekoliko desetina građana i eko aktivista protestovalo protiv Zakona o vodama ispred Skupštine Srbije.

Kako navodi reporter Nova.rs ispred zgrade Skupštine okupilo se oko 50 ljudi sa transparentima i pištaljkama, na čelu sa aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom. Oni su istakli veliki transparent na kome piše „Tražimo da zakon bude u interesu građana“.

Iz „Eko straže“ poručili su da je sada više nego ikada potreban pritisak, kako se više ne bi ponovili ovakvi perfidni pokušaji da se usvoje, kako navode, skandalozni zakoni.

„Vraćanje Zakona u proceduru ne reševa problem, jer ne znamo šta će posle biti sa njim. Ništa nije regulisano!“, rekli su okupljeni i poručili da „kriminalni zako ne sme da ugleda svetlost dana“.

Usvajanje izmena Zakona o vodama u Skupštini Srbije izazvalo je nezadovoljstvo ekoloških aktivista i građana koji strahuju da se uvođenjem prava zakupa putem neposredne pogodbe na javnoj svojini priobalja pasti u ruke onog ko ponudi najviše.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle nedelje je vratio Zakon Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje, uz stav da on nije uskladjen sa Ustavom Srbije.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine ističu da prostora za manipulacije nema, a Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i ogranak Svetskog fonda za prirodu WWF Adria su pokrenuli peticiju sa zahtevom da se zakon povuče i traže da se organizuje referendum o ovom zakonu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap