fbpx

Beograd, Zagreb i Skoplje ispali iz trke za Zelenu prestonicu Evrope

Beograd, Zagreb i Skoplje ispali iz trke za Zelenu  prestonicu Evrope
Foto: Nikola Aleksić, Unsplash

U finalu takmičenja za nagradu Zelena prestonica Evrope za 2023. godinu našao se glavni grad Bugarsk – Sofija, dok su prestonice Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije ispale iz trke.

Sofija je u finalu sa još tri grada – Helsingborg (Švedska), Krakov (Poljska) i Talin (Estonija), stoji u saopštenju Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije.

Osim Beograda, Zagreba i Skoplja, iz daljeg nadmetanja su ispali i Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gazijantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Izmir (Turska), Košice (Slovačka), Logronjo (Španija), Žešov (Poljska) i Varšava (Poljska).

Pobednik će bit proglašen u septembru

U završoj fazi nadmetanja, četvoro finalista imaće zadatak da ubede međunarodni žiri da su ozbiljno posvećeni održivom urbanom razvoju i da imaju kapacitet da budu uzor drugim gradovima, stoji u saopštenju.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji dodele nagrada 9. septembra u finskom gradu Lahti, koji nosi titulu Zelene prestonice Evrope za 2021. godinu.

Nagrada Zelena prestonica Evrope dodeljuje se od 2008. godine sa ciljem da se gradovi sa više od 100.000 stanovnika podstaknu da postanu zelenija, zdravija i održivija mesta za život. Do sada je nagradu dobilo 13 gradova uključujući Ljubljanu, glavni grad Slovenije, koja je osvojila titulu za 2016. godinu, i Grenobl u Francuskoj, koji je proglašen Zelenom prestonicom Evrope za 2022. godinu.

Rumunski grad Bistrica je u užem izboru za nagradu Evropski zeleni list 2022.

Uporedo sa nagradom Zelena prestonica Evrope 2023., biće uručena i nagrada Evropski zeleni list za 2022. godinu. Ovom nagradom, koja se dodeljuje gradovima koji imaju između 20.000 i 100.000 stanovnika, odaje se priznanje za posvećenost unapređenju ekološke situacije, sa posebnim naglaskom na napore da se osigura zeleni razvoj i radna mesta.

Za nagradu za 2022. godinu u uži izbor je ušlo šest kandidata, uključujući i Bistricu u Rumuniji, grad sa oko 70.000 stanovnika. Ostalih pet su Helsinger (Danska), Gava (Španija), Trevizo (Italija), Valongo (Portugal) i Vintersvajk (Holandija).


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap