fbpx

Beograd u trci za nagradu Zelena prestonica Evrope

Beograd u trci za nagradu Zelena prestonica Evrope
Foto: Saša Damjanović, Unsplash

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb su u konkurenciji za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023. u okviru takmičenja koje organizuje Evropska komisija.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je naveo da je bila njegova inicijativa da se Beograd po drugi put kandiduje za tu prestižnu nagradu, saopštila je Gradska uprava.

Radojičić je za TV Kurir rekao da je „veliki novac“ potreban za realizovanje ekoloških projekata, ali da je uprkos tome važno „da smo deo ovog procesa takmičenja“ i da se na taj način podiže svest o značaju rešavanja ekoloških problema.

On je pojasnio da se u procesu kandidature prati 12 parametara kojima može da se procenjuje napredak i dodao da pobednik takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope“ dobija nagradu od 600.000 evra za projekte održivosti životne sredine i mogućnost za bolji pristup „zelenim fondovima“.

Radojičić je istakao značaj programa gašenja kotlarnica u javnim objektima koji se sprovodi u kontinuitetu od 1990. godine i dodao da je na početku bilo oko 1.300 kotlarnica na mazut, a da ih je sada 14.

Dodao je i da je grad ove godine izdvojio 14 miliona dinara kako bi bile ugašene još tri kotlarnice u osnovnim školama i priključene na sistem daljinskog grejanja.

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb će se takmičiti sa sledećim gradovima: Kaljari (Italija), Dablin (Irska), Gaziantep (Turska), Gdanjsk (Poljska), Helsingborg (Švedska), İzmir (Turska), Košice (Slovačka), Krakov (Poljska), Logronjo (Španija), Rzeszov (Poljska), Talin (Estonija) i Varšava (Poljska).

Osvajanje nagrade Zelena prestonica Evrope, kako je navela Evropska komisija, donosi brojne prednosti, kao što su izveštavanje u međunarodnim medijima, jačanje regionalnog uticaja, veći fokus na ekološke projekte i povećana strana ulaganja.

Pobednici će biti proglašeni 2021. i dobiće kombinovani finansijski nagradni fond od milion evra.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap