fbpx

Analiza: Koje su šanse za prekoračenje granice zagrevanja od 1,5C?

Analiza: Koje su šanse za prekoračenje granice zagrevanja od 1,5C?
Foto: Olivia Colacicco, Unsplash

Verovatnoća prelaska ključnog praga globalnog zagrevanja značajno je porasla, pokazuje nova analiza.

Istraživači britanske nacionalne meteorološke službe – Met Office – upozoravaju da sada postoji oko pedeset-pedeset šanse da će se svet zagrejati za više od 1,5C u narednih pet godina.

Takav porast bi bio privremen, ali istraživači su zabrinuti zbog ukupnog pravca temperatura.

“Gotovo je sigurno da će 2022-2026 biti rekordno najtopliji period”, kažu oni.

Kako su nivoi gasova koji se zagrevaju u atmosferi brzo rasli tokom poslednje tri decenije, globalne temperature su reagovale rastom u korak.

U 2015. godini, prosečna svetska temperatura je prvi put otišla za 1C iznad predindustrijskih nivoa – temperaturama zabeleženim sredinom 19. veka.

To je bila i godina kada su politički lideri potpisali Pariski sporazum o klimi, koji je obavezao svet da zadrži rast globalnih temperatura znatno ispod 2C, sa krajnjim ciljem da ih zadrže ispod 1,5C. Na COP26 u Glazgovu prošlog novembra, vlade su ponovile svoju posvećenost održavanju cilja 1,5C u životu.

Temperature nastavljaju da rastu

Tokom proteklih sedam godina, globalne temperature su se držale na ili oko te oznake od 1C, pri čemu su 2016. i 2020. u suštini bile najtoplije godine u istoriji.

Naučnici kažu da sa zagrevanjem od oko 1C, svet već doživljava značajne uticaje kao što su požari koji su viđeni u Severnoj Americi prošle godine, ili drastični toplotni talasi koji trenutno pogađaju Indiju i Pakistan.

UK Met Office kaže da šanse da privremeno pređu 1,5C u nekoj od narednih pet godina nikada nisu bile veće.

Studija, rađena po nalogu Svetske meteorološke organizacije (SMO) sugeriše da će temperature između 2022. i 2026. biti između 1,1C i 1,7C više od predindustrijskih nivoa.

Istraživači iz Met Office predviđaju da je za bilo koju godinu u tom periodu verovatnoća da će se preći nivo od 1,5C iznosi oko 48%, ili blizu 50:50.

„Osnovna stvar koja se menja je da nivoi ugljen-dioksida u atmosferi polako rastu“, rekao je dr Leon Hermanson iz Met Office, glavni autor izveštaja.

Istraživači kažu da prelazak preko 1,5C tokom jedne godine nije isto što i kontinuirani porast gde temperature ne padaju ispod ove brojke. Verovatnoća je da će, ako se prekorači u narednih pet godina, ponovo pasti ispod 1,5C. Međutim, sada ima malo prostora za radovanje.

„Sve dok nastavljamo da emitujemo gasove staklene bašte, temperature će nastaviti da rastu“, rekao je profesor Peteri Talas iz SMO.

„I pored toga, naši okeani će nastaviti da postaju topliji i kiseliji, morski led i glečeri će nastaviti da se tope, nivo mora će nastaviti da raste i naše vreme će postati ekstremnije“, rekao je on.

Prema studiji, arktički region će verovatno osetiti veći uticaj zagrevanja u narednih pet godina u poređenju sa ostatkom sveta. Istraživači kažu da će razlika u temperaturama od dugogodišnjeg proseka biti tri puta veća na ovim prostorima.

Istraživači takođe veruju da će jedna od narednih godina verovatno oboriti rekord za najtopliju godinu iz 2016. i 2020. godine. To će se dogoditi, najverovatnije u godini El Ninja, kao što je to bio slučaj 2016. godine.

El Ninjo je prirodni, meteorološki fenomen povezan sa neobičnim zagrevanjem površinskih voda istočnog Tihog okeana koji može uticati na vremenske prilike širom sveta.

„Godina u kojoj privremeno pređemo 1,5 stepeni verovatno će biti godina El Ninja“, rekao je dr Hermanson iz Met Office.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap