fbpx

Beograd izdvaja po 5.000 dinara za kupovinu bicikala

Beograd izdvaja po 5.000 dinara za kupovinu bicikala
Foto: Paolo Chiabrando, Unsplash

Grad Beograd je izdvojio deset miliona dinara za subvencije za kupovinu 2.000 bicikala domaće proizvodnje, a konkurs će, po ranijim najavama, sprovesti organizacija koja pobedi na tenderu.

Građani prestonice Srbije će uskoro moći da se prijave za bespovratna sredstva za kupovinu bicikala domaće proizvodnje. Skupština grada Beograda je u rebalansu budžeta predvidela po 5.000 dinara za 2.000 dvotočkaša čija cena ne prelazi 25.000 dinara

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ranije izjavio da će gradska uprava organizovati tender za organizaciju koja će sprovesti konkurs za “donacije onima koji ispune uslove”.

Suma od 25.000 dinara je dovoljna da se kupi prosečni gradski bicikl, ocenio je Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste i dodao da je mera dobra, iako subvencija nije velika, te da je njegova organizacija prošle godine tražila takve podsticaje. Podsetio je da prevoz biciklom u ukupnom broju putovanja u Beogradu ima udeo manji od jedan odsto, u poređenju sa deset procenata u Novom Sadu i 50 odsto u Amsterdamu i Kopenhagenu.

Ulice za bicikliste već čitavu deceniju zahtevaju da se u prestonici Srbije poboljša opšta bezbednost saobraćaja i da se smanji broj automobila u centralnom području Beograda, kazao je Bukvić za Balkan Green Energy News.

Organizacija Ulice za bicikliste traži uvođenje zona s ograničenjem brzine od 30 kilometara na sat i prednošću za pešake i bicikliste

“Neophodno je više biciklističkih staza na glavnim saobraćajnim arterijama, u centru grada i drugim ulicama u kojima su potrebne. Trebaju nam zone gde će ograničenje brzine biti 30 kilometara na sat, da se saobraćaj uspori i da bude bezbedniji. Vozači moraju budu pažljiviji prema biciklistima, ali i pešacima i svim ranjivim kategorijama”, izjavio je i dodao da bi tako ljudi bili ohrabreni da više koriste bicikle.

Što se tiče odredbe da će se subvencionisati samo kupovina bicikala iz Srbije, Bukvić ukazuje na to da domaći proizvođači uglavnom sklapaju dvotočkaše od delova koje naručuju iz inostranstva.

Vesić je rekao da je zamisao grada da u projekat uključi organizacije civilnog društva i tako taj sektor i građane poveže s javnom upravom. On je najavio predlog za izmenu Zakona o saobraćaju tako što bi bile uvedene “biciklističke ulice”, gde bi bilo zabranjeno preticanje biciklista, i uz prednost prolaza za pešake i bicikliste.

U Beogradu će u naredne četiri godine dužina biciklističkih staza biti povećana sa 120 na 450 kilometara, tvrdi Vesić. Dodao je da će gradske vlasti u septembru raspisati tender za javno-privatno partnerstvo za sistem za iznajmljivanje bicikala sa 150 stanica, nakon što se prethodna dva puta nijedna kompanija nije javila za taj posao.

Dvotočkaše će besplatno moći da koriste oni koji imaju mesečnu kartu za gradski prevoz, po najavi zvaničnika prestonice.

Novi Sad planira da učestvuje u kupovini ličnih bicikala sa 10.000 dinara po osobi i za tu namenu će odvojiti osam miliona dinara. Projekat će takođe sprovesti udruženje izabrano na konkursu. Niš je pripremio pet miliona dinara, a u lokalnoj samoupravi kažu da će građankama i građanima podeliti vaučere.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap