fbpx

Shein pod istragom italijanskog regulatora zbog grinvošinga

Shein pod istragom italijanskog regulatora zbog grinvošinga
Foto: Freepik

Kineski modni gigant brze mode pod istragom je u Italiji zbog tvrdnji o održivosti.

Italijanski regulator za zaštitu konkurencije istražuje online modnog giganta brze mode Shein zbog potencijalno obmanjujućih tvrdnji o njegovim praksama održivosti.

Nezavisna agencija za zaštitu konkurencije Italije saopštila je da će se istraga zbog greenwashinga fokusirati na Infinite Styles Serves Co. Limited, kompaniju sa sedištem u Dablinu koja posluje pod imenom Shein i upravlja vebsajtom i aplikacijom ovog online trgovca.

Shein je osnovan u Kini, ali sada ima sedište u Singapuru. Kompanija je doživela meteorski uspon u svetu maloprodaje, vođena poslovnim modelom koji joj omogućava da brzo proizvodi garderobu na osnovu trenutne potražnje i isporučuje je direktno kupcima iz fabrika, uglavnom smeštenih u Kini.

To je omogućilo kompaniji da ponudi proizvode po izuzetno niskim cenama i privuče kupce koji na njenom vebsajtu mogu da kupe džempere od 10 evra, futrole za telefone po ceni od 2 evra i druge proizvode iz stalno ažurirane ponude artikala.

Međutim, kritičari Sheina dugo su tvrdili da prakse ove kompanije podstiču prekomernu potrošnju i stvaranje otpada, probleme za koje je kompanija izjavila da radi na njihovom rešavanju.

Da li Shein obmanjuje potrošače svojim tvrdnjama o zaštiti životne sredine?

Italijanski zvaničnici optužuju kompaniju da obmanjuje potrošače tvrdnjama o ekološkoj održivosti garderobe koju prodaje. Organizacije za zaštitu životne sredine navode da se takve obmanjujuće prakse, poznate kao greenwashing, pojavljuju širom korporativnog sveta.

Italijanski regulator za zaštitu konkurencije, poznat pod skraćenicom AGCM, tvrdi da su neke ekološke reference na italijanskom vebsajtu Sheina obmanjujuće ili da izostavljaju važne informacije.

Slike koje promovišu Sheinovu garderobu kao održivu su takođe plasirane „putem generičkih, nejasnih, zbunjujućih i/ili obmanjujućih tvrdnji o zaštiti životne sredine,“ navodi se u saopštenju regulatora.

Posebno, regulator je naveo informacije iz Sheinove kolekcije ‘evoluShein’, za koju tvrdi da je možda obmanula potrošače da poveruju da garderoba koju su kupili iz te kolekcije može biti reciklirana.

Sheinove emisije su porasle uprkos ciljevima dekarbonizacije

AGCM je takođe naveo da su navedene obaveze o dekarbonizaciji koje se nalaze na Sheinovom vebsajtu u „očiglednoj kontradikciji“ sa povećanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako je navedeno u Sheinovim izveštajima o održivosti za 2022. i 2023. godinu.

Online trgovac je izjavio da će sarađivati sa italijanskim vlastima tokom istrage.

„Želeli bismo da iskoristimo ovu priliku da ponovo potvrdimo našu posvećenost poštovanju zakona i propisa na tržištima na kojima poslujemo, kao i da održimo transparentnost prema našim kupcima,“ navodi Shein u saopštenju.

Shein se suočava sa izazovima i na drugim mestima u Evropi. Kritičari i grupe za zaštitu prava, poput Amnesty International UK, protive se mogućem listiranju kompanije na Londonskoj berzi zbog zabrinutosti vezanih za radne uslove i zaštitu životne sredine.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap