fbpx

Obnovljivi izvori energije jeftiniji od elektrana na ugalj

Obnovljivi izvori energije jeftiniji od elektrana na ugalj
Foto: Abby Anaday, Unsplash

Gotovo dve trećine solarnih i vetroelektrana izgrađenih prošle godine moći će da proizvedu jeftiniju električnu energiju čak i od najjeftinijih novih svetskih fabrika uglja, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (Irena).

Prema izveštaju, troškovi solarne energije su prošle godine opali za 16%, dok su troškovi vetra na kopnu opali za 13%, a vetra uz obalu za 9%.

Za manje od jedne decenije troškovi solarne energije velikih dimenzija pali su za više od 85%, kopnenog vetra za skoro 56%, a priobalnog za gotovo 48%.

„Danas su obnovljivi izvori energije najjeftiniji izvor energije. Oni pružaju zemljama vezanim za ugalj atraktivni ekonomski plan ukidanja (industrije uglja, prim a) koji osigurava rastuću potražnju za energijom, istovremeno štedeći troškove, dodajući radna mesta, podstičući rast i ispunjavajući klimatske ambicije”, rekao je Frančesko La Kamera, generalni direktor Irene,

U Evropi bi troškovi nove fabrike uglja bili znatno veći od troškova novih vetroelektrana i solarnih farmi. Izveštaj otkriva da bi u SAD obnovljiva energija mogla da potkopa između tri četvrtine i 90 odsto postojećih elektrana na ugalj, dok bi u Indiji obnovljiva energija bila jeftinija od između 87% i 91% od cene novih elektrana na ugalj.

Zamenom stotina postojećih postrojenja za proizvodnju uglja sa obnovljivim izvorima energije moglo bi se uštedeti 32,3 milijarde dolara svake godine u troškovima energetskog sistema i izbeći oko 3 gigatona CO2 godišnje, navodi se u izveštaju.

Izveštaj predviđa da će troškovi obnovljive energije nastaviti da padaju u narednim godinama. Tokom naredne dve godine tri četvrtine svih novih projekata solarne energije biće jeftinije od novih elektrana na ugalj, a troškovi vetro-elektrana na kopnu biće za četvrtinu niži od najjeftinije nove elektrane na ugalj.

„Trend potvrđuje da jeftini obnovljivi izvori nisu samo okosnica elektroenergetskog sistema, već će i omogućiti elektrifikaciju u krajnjim upotrebama poput transporta, zgrada i industrije i otključati konkurentnu indirektnu elektrifikaciju obnovljivim vodonikom“, navodi se u izveštaju.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap