fbpx

Dan kada je goreo okean: Ko su žrtve požara u Meksičkom zalivu

Dan kada je goreo okean: Ko su žrtve požara u Meksičkom zalivu
Foto: Televisa Veracruz / Twitter

Okean u plamenu? Izgleda kao naučni oksimoron. Ali tokom vikenda se to dogodilo. Uticaj ove katastrofe na morski život još uvek je nepoznat, ali struka upozorava da bi mogao sa bude veliki.

U subotu svet je bio preplavljen vestima o požaru koji je izbio ni manje ni više nego u okeanu. Neverovatni snimci vatre u sred okeana širili su se mrežama brzinom – plamena. “Portal u pakao” i “vatreno oko” samo su neki od komentara na katastrofu koja se desila u Meksičkom zalivu oko pet časova i pet minuta po lokalnom vremenu.

Požar je izazvalo pucanje ventila na podvodnom cevovodu naftne kompanije “Pemeks” – državnog meksičkog naftnog monopola. Nesreća se dogodila oko 400 metara od platforme za proizvodnju nafte Ku-Charli. Požar je gašen azotom neverovatnih pet sati. Svi medijski izveštaji navode da nije bilo žrtava. Ali, da li je zaista tako?

Uticaj ove ekološke katastrofe na na lokalni morski život još uvek nije poznat.

Iako je Anhel Karizales, šef meksičkog regulatora za sigurnost nafte ASEA, rekao na Tvitteru da tokom incidenta „nije došlo do izlivanja nafte“, on nije objasnio šta je gorelo. A zaštitarstke organizacije su zabrinute i ističu opasnosti vađenja fosilnog goriva sa dna okeana.

Greenpeace Meksiko upozorio je da je incident “jasan primer da model proizvodnje energije zasnovan na fosilnim gorivima ne radi i predstavlja ozbiljne rizike po životnu sredinu”.

„Problem je što nastavljamo da koristimo fosilna goriva, umesto da pribegavamo obnovljivoj energiji,“ navode iz Greenpeace-a.

Mioko Sakašita, direktor programa za okeane u Centru za biološku raznolikost, istakao je da „zastrašujući snimci Meksičkog zaliva pokazuju svetu da je bušenje u moru prljavo i opasno“.

Kris Robins, viši menadžer za naučne inicijative u neprofitnoj organizaciji Ocean Conservancy, rekao je da Pemeks mora da istraži da li je bilo koja druga infrastruktura ugrožena.

“Naučnicima treba omogućiti da ispitaju to područje kako bi procenili kakva šteta je naneta na morskom životu”, rekao je Robins.

„Snimci su prilično alarmantni: izgleda kao da se vrata pakla otvaraju. Čini se da je ovo (požar) prilično brzo ugušeno, ali mislim da pokreće ta pitanja. Sve dok budemo bušili naftu i prirodni gas, ovakve nezgode će se, na žalost, i dalje dešavati. “

Pemeks ima problematičnu istoriju opasnih i smrtonosnih industrijskih incidenata koji se dešavaju pod njihovim nadzorom – ili u nedostatku istog. 2015. godine, četiri radnika su poginula, a još 16 povređeno zbog eksplozije na platformi kompanije Abkatun A-Permanente u Meksičkom zalivu.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap