fbpx

Cop26: Bogate zemlje ne žele da nadoknade klimatsku štetu siromašnih

Cop26: Bogate zemlje ne žele da nadoknade klimatsku štetu siromašnih
Foto: Patrice S Dorsainville, Unsplash

Predstavnici zemalja u razvoju na COP26 kažu da bogate zemlje odbijaju da obezbede nadoknadu za štetu izazvanu klimatskim promenama.

Siromašnije zemlje smatraju da je ključno da novac za gubitak i štetu bude deo pregovora ove nedelje.

Pregovarači su se 2015. u Parizu dogovorili da se pozabave tim pitanjem, ali još uvek nije postignut nema dogovor ko bi to trebalo da plati.

Za bogate zemlje se kaže da se opiru bilo kakvim obavezama jer ne žele da prihvate odgovornost i rizikuju da budu tužene, piše BBC.

Zemlje u razvoju tvrde da su bogate zemlje odgovorne za većinu današnjih uticaja klimatskih promena jer su počele da emituju ugljenik mnogo ranije od ostatka sveta.

„Gubici i štete su i dalje tabu za razvijene zemlje“, rekao je Alfa Oumar Kaloga, jedan od vodećih pregovarača Afričke grupe, koji takođe predstavlja Gvineju u bloku najnerazvijenijih zemalja (LDC). Većina od 46 zemalja u LDC bloku nalazi se u Africi.

„Tokom pregovora, više puta smo tvrdili da gubici i štete treba da budu pomenuti u posebnoj koloni u izveštajima o klimatskim finansijama razvijenih zemalja, jer se oni dešavaju širom sveta“, rekao je Kaloga.

Otpor bogatih zemalja iza zatvorenih vrata posebno je frustrirajući kada istovremeno „govore o transparentnosti u celom ovom procesu“.

Ovogodišnji izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazao je da je u 2019. godini oko 25% finansijskih sredstava za klimu iz razvijenih zemalja otišlo na adaptaciju – pripremu za ekstremne vremenske prilike – dok je ostatak je otišao za finansiranje projekata za smanjenje emisije ugljenika.

Siromašne zemlje kažu da klimatske promene utiču na zajednice sa takvim intenzitetom da one više ne mogu da se prilagode, već im je potrebna finansijska podrška za obnovu ili raseljenje.

Kao predsedavajući Cop26 Velika Britanija je koordinirala razgovore. Portparol je rekao da Britanija “sluša stavove svih strana i da će konačni tekst biti dogovoren konsenzusom”.

Bilo je kritika iz zemalja u razvoju da prilagođavanju nije pridato dovoljno pažnje na COP26, i da je na dnevnom redu dominiralo smanjenje emisija ugljenika, što se uglavnom odnosi na razvijene zemlje i ekonomije u brzom razvoju poput Kine i Indije.

Nekoliko siromašnih zemalja takođe se našlo pod kritikama zbog toga što nisu na najbolji način iskoristile sredstva koja su im stavljena na raspolaganje. Stručnjaci kažu da su pitanja kao što su loše upravljanje i korupcija bili veliki izazov u ​​implementaciji projekata adaptacije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap