fbpx

Održan drugi Ekološki ustanak u Beogradu

Održan drugi Ekološki ustanak u Beogradu
Foto: Ekologika

Nekoliko hiljada građana okupilo se u subotu u Beogradu na drugom po redu protestu pod nazivom Ekološki ustanak u organizaciji desetine ekoloških udruženja i aktivista.

Protest je obeležilo gostovanje javnih ličnosti, blokada Brankovog mosta, ali i opskurni govori pojedinih učesnika koji su uz ekološke slali i antivakserske poruke i uvrede na račun kosovskih Albanaca. Citirane su i reči vođe četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Draže Mihajlovića. Predstavnici ekoloških organizacija zatražili su od vlasti u Srbiji zaštitu od zagađivača.

Protest je počeo govorima ispred Skupštine Srbije, a potom su nezadovoljni građani oko sat vremena blokirali Brankov most uz najavu da će se blokade nastaviiti ukoliko se vlast ogluši o njihove zahteve.

Kako je javila TV N1, na sredini Brankovog mosta došlo je i do fizičkog obračuna vozača koji su ostali blokirani na mostu i učesnika protesta. Sukob je rešen tako što je čovek iz automobila izašao i pokazao policijsku značku i razdvojio građane.

Crveni alarm za Srbiju

Među govornicima na protestu su bili hemičar Nenad Kostić, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, Aleksandar Jovanović Ćuta, glumice Svetlana Bojković i Anita Mančić, bivši gradonačelnik Šapca Nenad Zelenović, predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija ne radi na zaštiti životne sredine nego na reklami“, rekao je Kostić ističući da ne postoji “zeleno rudarstvo”.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić istakao je da ne razume zašto treba kopati litijum u Srbiji, niti kako se to nekome isplati.

“Nama smeta što bi neko uništio hektare zemljišta kod Loznice, napravio deponije. Stranci dolaze i kupuju zemljište od uplašenih i neinfromisanih ljudi”, rekao je Ristić. „Nisam ja nikakav dekan i profesor, ja sam jedna arogantna neznalica ali i pripadnik jedne grupe sličnih kako nas je nazvala Zorana Mihajlović“.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ pozvao je okupljene građane da odaju minutom ćutanja počast za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“, rekao je Jovanović.

Foto: Ekologika

Glumica Svetlana Ceca Bojković u obraćanju građanima istakla je da je upaljen crveni alarm za Srbiju.

“Da li je profit zamenio Boga? Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji“, rekla je Bojković.

Ona je zapitala da li hoćemo da se Srbija pretvori u deponiju gde će zdravlje naša dece biti ugroženo, a priroda uništena.

„Da li ćemo to dozvoliti – ne smemo“, poručila je Bojković.

Brnabić i Mihajlović upozorili na politizaciju protesta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je komentarišući održavanje ekološkog protesta u Beogradu, da je zaštita životne sredine „užasno važna tema“, ali je dodala da ona ne bi volela da se to politizuje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, navela je u saopštenju da je ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca koji žele da preko ekologije prave političku karijeru.

„O tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiće građani na referendumu, ali tek onda kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku”, navodi se u saopštenju iz kabineta Zorane Mihajlović.

Rio Tinto: Radiće se i po zakonima Srbije i EU

Iz kompanije Rio Tinto saopštili su da imaju razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine.

“Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak”, naveli su iz kompanije.

Ta kompanija je saopštila da se projekt priprema da “ispuni ne samo zakone Srbije”, već se, kako se ističe, “od samog početka uskladjuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU”.

Momirović pozvao građane da postave solarne panele

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović uoči protesta je saopštio da građani koji žele da pokažu ekološku svest i doprinesu smanjenju zagađenja mogu da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, umesto da „pridikuju kao lažni ekolozi“.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap