Maljen proglašen predelom izuzetnih odlika

Maljen proglašen predelom izuzetnih odlika
Foto: Wikimedia Commons

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju zaštite Predela izuzetnih odlika „Maljen“, čime se obezbeđuje očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti. Područje se prostire na površini od 10.104,83 hektara, od čega je prvim stepenom zaštite obuhvaćeno

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju zaštite Predela izuzetnih odlika „Maljen“, čime se obezbeđuje očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti.

Područje se prostire na površini od 10.104,83 hektara, od čega je prvim stepenom zaštite obuhvaćeno 1,08%, drugim 14,38% i trećim stepenom 84,54% teritorije Predela izuzetnih odlika „Maljen”.

Na Maljenu je zabeleženo 474 biljnih taksona, kao i 120 vrsta koje imaju nacionalni i međunarodni značaj. Na ovom prostoru zabeleženo je prisustvo 19 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja oko 39% od ukupnog broja vrsta koje naseljavaju teritoriju Republike Srbije.

Značajne lokalnosti geomorfološkog nasleđa su klisura Crne reke, akumulativne terase Crne Kamenice i erozivno-akumulativne terase Bukovske reke kod ušća Crne reke. Od objekata hidrološkog nasleđa izdvajaju se Kamenica, Ribnica, Vodopad Skakalo, Manastirica, Ponornica ponora pod Pločom. Posebnu lepotu i prepoznatljivost zaštićenom području daje tradicionalan način života u starovlaškom tipu naselja i utvrđena nepokretna kulturna dobra.

Proglašenjem zaštite Predela izuzetnih odlika „Maljen“ površina zaštićenih područja na teritoriji Srbije povećana je na oko 7,8 odsto.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap