fbpx

Biolozima istraživačima je potrebna vaša pomoć

U Srbiji je trenutno u toku nacionalno biloško istraživanje koje treba da proceni status ugroženosti barskih kornjača kod nas.

Istraživači biolozi nameravaju da, po prvi put u Srbiji, na ženke barske kornjače koje su gravidne, postave GPS lokatore koji će im omogućiti da prate njihovo kretanje. Lokatori će biti postavljeni na oklop kornjača u Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac“, prirodnom staništu barskih kornjača, i jednom od pet lokaliteta na kojima se istraživanje sprovodi.

Biolozima je, međutim, potrebna podrška zajednice da bi ovo istraživanje sproveli – potrebna su im sredstva za nabavku tri GPS lokatora, instrumenata za merenje kao i bubnjeva za “hvatanje” kornjača.

Mladi istraživači Srbije su, sa ciljem pružanja podrške upravljačima zaštićenih područja, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za nabavku ove opreme i zaštitu barske kornjače u jezeru Kraljevac – „Kornjača Spornjača“.

Na platformi Donacije.rs, specijalizovanoj za prikupljanja donacija u zajednici, postavljena je stranica sa informacijama i instrukcijama za doniranje za ovu kampanju.

Ukupan iznos koji treba prikupiti za nabavku opreme je 1.010.000,00 dinara.

„Gravidne ženke kornjače izlaze iz vode i traže mesto na kopnu da tu kopaju gnezdo i polože jaja. Na tom putu često stradaju, zgaze ih automobili, traktori, ljudi. GPS uređaji će nam pomoći da utvrdimo kuda se kreću i da te puteve, kao i gnezdo, zaštitimo“, kaže Marko Maričić, istraživač sa Biološkog fakulteta u Beogradu, herpetolog, odnosno stručnjak za gmizavce, koji vodi terenske aktivnosti u okviru ovog istraživanja.

Barska kornjača je, prema zakonodavstvu Republike Srbije, strogo zaštićena vrsta.

Osim toga, ona uživa i status međunarodne zaštite prema Direktivi EU o staništima i prema Bernskoj konvenciji koju je i Srbija ratifikovala.

Međunarodna unija za zaštitu prirode procenjuje da je barska kornjačai globalno „skoro ugrožena“. U Srbiji je procena ugroženosti barske kornjače na osnovu kriterijuma ove Unije rađena pre skoro deset godina, u vreme kada je pisana “Crvena knjiga faune Srbije 2 – Gmizavci”, kada je procenjeno da nema dovoljno podataka da bi se utvrdio status ugroženosti barske kornjače. Istraživanje koje je sada u toku treba da utvrdi status ugroženosti barske kornjače prema kriterijumima Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Samo u centralnom delu jezera Kraljevac, koje se nalazi u selu Deliblato, u južnom Banatu, živi, procenjuje se, od 170 do 260 barskih kornjača. One su naša autohtona vrsta, a prepoznatljive su po žutim tufnama ili pegama na oklopu.

Barska kornjača je ugrožena zbog uništavanja njenog staništa, zagađenja vode i zemljišta u kojima živi, hemikalija i pesticida u vodi, zbog gaženja i fizičkog uništavanja, ali i zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji je uzimaju iz prirodnih staništa i odnose kući da bi bila kućni ljubimac.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap