fbpx

Pomor ribe u Kolubari: Nadležni istražuju uzrok

Pomor ribe u Kolubari: Nadležni istražuju uzrok
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na stotine kilograma ribe potrovano je u subotu uveče u Kolubari nizvodno od mosta u Divcima prema Slovcu, pišu Kolubarske.rs.

Ovaj portal navodi da se sumnja da je u reku ispušten amonijak i fekalije sa jedne farme u selu Radobić pored Mionice.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mionici policija je izvršila uviđaj, preduzete su i druge radnje u cilju dokazivanja krivičnog dela zagađenje životne sredine. Osnovno tužilaštvo u Mionici će pokrenuti predistražni postupak protiv odgovornih lica.

Ognjen Krnetić, ribočuvar ribarskog područja Kolubara i Sava kojim upravlja firma “Cassini fishing” iz Arilja, kaže da su odmah pozvali policiju, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Mionci, kao i sve nadležne inspekcije – ekološka i vodna, dok je Agencija za zaštitu životne sredine uzela na anlizu uzorke vode sa mesta gde su ispuštene štetne materije.

Meštani kažu da je ovo katastrofa i da su zatekli jeziv prizor, na stotine uginule ribe je plutalo u reci. Ribočuvar Ognjen Krnetić navodi da su iz reke satima, zajedno sa meštanima i ribolovcima, vadili uginulu ribu iz Kolubare i da ovakav pomor ribe nije zabeležen na ovoj reci.

“Utvrdili smo uzrok zagađenja vode, kao i odakle su ispuštene te štetne materije u vodu. Ja sada ne mogu da govorim o tome ko je zagađivač, dok traje istraga, ali mislim da će vrlo brzo biti poznato ko je to uradio. Takođe biće poznat i tačan uzrok uginuća s obzirom na to da je uginula riba juče poslata na Veterinarski institut na analizu. Danas smo izašli na teren da izvučeno uginulu ribu iz vode, najviše je bilo u Veselinovcu gde smo u dužini od stotinu metara sakupili preko 250 kiligrama uginule ribe, koju smo predali na uništenje firmi “Higijena Tomić” iz Lajkovca”, rekao je on za kolubarske.ra dodao da još uvek nije poznato koliko je ribe potrovano.

Povodom pomora ribe oglasilo se i Ministarstvo zaštite životne sredine, iz kog su saopštili da je inspekcija za zaštitu životne sredine odmah reagovala i izašla na teren zajedno sa vodnom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i upravljačem ribarskog područja.

“Preduzete su sve mere kako bi se utvrdio uzrok pomora ribe i angažovana laboratorija koja će izvršiti uzorkovanje vode. Nakon izveštaja vodne inspekcije i rezultata sprovedenih analiza vode, inspektor za zaštitu životne sredine postupaće u skladu sa svojim nadležnostima i podneti prijave ukoliko se utvrdi da su aktivnosti pravnih ili fizičkih lica dovele do uginuća ribe”, navodi se u saopštenju.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap