fbpx

Od sada možete da prijavite divlju deponiju

Od sada možete da prijavite divlju deponiju
Foto: UNDP

Povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava danas, lansirana je aplikacija “Ukloni divlju deponiju” preko koje će svi građani moći da daju doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija.

Aplikacija, koja je nastala u saradnji Agencije za životnu sedinu – SEPA i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj -UNDP je trenutno dostupna za korisnike Android uređaja, a kako su uskoro će biti dostupna za preuzimanje i na Google Play Store, dok je verzija za iOS uređaje u pripremi.

Podaci lokalnih samouprava, dostavljeni Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA), pokazuju da u Srbiji ima više od 2.200 divljih deponija, ali se procenjuje da je taj broj daleko veći. One se, kako je saopštio Program ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP), najčešće nalaze u ruralnim sredinama, u blizini naseljenih mesta, uz korita reka, kao i duž saobraćajnica.

Osim što kvare izgled okoline, divlje deponije utiču i na zagađivanje vazduha, voda i zemljišta i samim tim ugrožavaju zdravlje ljudi.

Kako bi prijavili divlju deponiju korisnici aplikacije bi trebalo da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine. Ukoliko se desi da korisnik u trenutku prijave deponije bude van dometa, aplikacija će zapamtiti prijavu i poslati je prvom prilikom kada telefon bude povezan na internet. Prijave su anonimne i njihov broj je neograničen.

Građani će moći da prate da li je deponija koju su prijavili uklonjena.

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije kojoj se može pristupiti u okviru aplikacije. Građani će takođe moći da prate i da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju, kao i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji, saopštio je UNDP koji je zajedno sa Agencijom, i uz saradnju sa Ministarstvom životne sredine, pokrenuo aplikaciju.

Aplikacija je izrađena u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” koji sprovodi UNDP sa Ministarstvom i uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap