fbpx

Solarna elektrana u Srbiji: Najvaljena “najveća investicija” do sad

Solarna elektrana u Srbiji: Najvaljena “najveća investicija” do sad
Foto: Andreas Gücklhorn, Unsplash

Projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije počinje ove godine najavio je u utorak ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da je to najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine. Očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije

Projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije počinje ove godine najavio je u utorak ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da je to najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine.

Očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh. Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine. I ako državni zvaničnici nisu naveli – prema podacima Američke uprave za energetske informacije 1GW energije mogao bi da obezbedi struju za 750.000 domova.

Izgradnja solarnih elektrana bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Strateški partner države na izgradnji solarnih elektrana velikog kapaciteta biće grupa ponuđača koju čine kompanije Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC. biće Reč je o ranije najavljenom projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Strateški partneri, osim izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema, su u obavezi i da izgrade svu ostalu infrastrukturu. Projekat se sastoji iz dve komponente: solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), a kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana.

Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner.

Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, biće raspoređeni na više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije.

Zapadni Balkan i OIE

Predviđa se da će se povećanje udela solarne energije i energije vetra u svetu više nego udvostručiti do 2028. godine u poređenju sa 2022.

Izveštaj Eurostata objavljen u januaru, a koji se poziva na podatke iz 2020. navodi da Srbija dobija 26,3 odsto struje iz obnovljivih izvora. Kada se pogledaju druge zemlje regiona apsolutni lider je Albanija koja je je svu struju potrošila isključivo iz obnovljivih resursa, najviše iz energije vode.

Zatim slede Crna Gora 61,5 odsto, Hrvatska 53,8, Bosna i Herecegovina sa 45,5. Od susednih zemalja procenat Rumunija je 43,4 odsto, Bugarske 23,6, a Mađarske 11,9.

Više o solarnoj energiji

Sunčeva svetlost je obnovljiv izvor energije, što znači da nam je nikada neće ponestati, za razliku od uglja i gasa.

Kao obnovljivi izvor energije, solarna energija ima važnu ulogu u smanjenju emisije gasova staklene bašte i ublažavanju klimatskih promena, što je ključno za zaštitu ljudi, divljih životinja i ekosistema.

Solarna energija takođe može poboljšati kvalitet vazduha, smanjiti upotrebu vode za proizvodnju energije.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap