fbpx

Klimatske promene ubijaju čuveni italijanski glečer

Klimatske promene ubijaju čuveni italijanski glečer
Foto: Vincentiu Solomon, Unsplash

Od 1888. godine, najveći italijanski glečer je izgubio više od 80 odsto svoje površine.

Marmolada je najviši vrh severoistočnog planinskog lanca Italije i poznata je kao „Kraljica Dolomita“. Njen spektakularni glečer – najveći u Dolomitima – zimi je raj za skijaše, a leti za planinare.

Međutim, naučnici koji proučavaju ledeni pokrivač kažu da njegova budućnost izgleda sumorno. Glečer je izgubio 70 hektara svoje površine u poslednjih pet godina – što je ekvivalent od 98 fudbalskih terena.

Najveći glečer u Dolomitima mogao bi nestati do 2040. godine. Prema rečima naučnika, Marmoladin glečer gubi od 7 do 10 centimetara debljine dnevno i rizikuje da potpuno nestane do 2040. godine.

Od početka naučnih merenja 1888. godine, ledeni pokrivač se povukao za 1.200 metara.

Uzbuna je oglašena od strane organizatora kampanje koju su pokrenule ekološka grupa Legambiente, Međunarodna komisija za zaštitu Alpa – Cipra i Italijanski komitet za glečere.

Projekat, poznat kao „Glečerski karavan“, uključuje praćenje glečera i ukazivanje na dramatične posledice klimatskih promena po njihovo zdravlje.

Marmoladin glečer je već nekoliko godina predmet posebne pažnje ove kampanje, posebno nakon tragičnog kolapsa seraka (stuba glečerskog leda) u julu 2022. godine, kada je poginulo 11 planinara.

„Glečer Marmolada umire i pokrivanje platnima je terapijska tvrdoglavost s jedinom svrhom zaštite skijaških staza“, rekao je portparol Legambiente-a na konferenciji za štampu, dodajući da je ledeni pokrivač sada u „nepovratnoj komi“.

Merenja od pre 136 godina pokazuju da se prostirao na oko 500 hektara i bio je velik kao 700 fudbalskih terena. Od 1888. godine zabeležen je gubitak površine veći od 80 odsto i volumetrijski gubitak veći od 94 odsto.

U 2024. godini maksimalna izmerena debljina iznosila je 34 metra. Ubrzano topljenje leda na velikim visinama ustupa mesto pustinji belog kamena, a novi ekosistemi se pojavljuju, kažu stručnjaci.

„Podaci čine [Marmoladu] simbolom patnje svih alpskih glečera – glečersko telo je slabo snabdeveno i pati od klimatskog pritiska i ljudskog uticaja“, rekao je Marko Đardino, predsednik Italijanskog komiteta za glečere.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Slušaj Ekologika podcast
Ekologika podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap